Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Парламентът слага свой управител в „Лукойл“, ако до 30 дни рафинерията не успее да замени руския петрол

България ще прекрати дерогацията за внос на руски петрол. Това реши парламентът с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Против законопроекта бяха от „Възраждане“, БСП и ИТН.

Срокът за прекратяване на дерогацията от страна на Министерски съвет е до 30 дни след влизане в сила на закона. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от „Лукойл“, под държавен контрол чрез особен търговски управител, който да е отговорен пред Народното събрание и контролиран от него. Той ще се избира от парламента по предложение на правителството.

Предлаганият 30-дневен срок за смяна на източника на суровина е нереален за изпълнение, се казва в позицията на „Лукойл“. В такива условия не можем да гарантираме в пълна степен нормалната работа на предприятието, каквато непрекъснато сме осигурявали през последните 25 години. При тези обстоятелства всички потребители на горива ще се окажат губещи, пише в позицията на компанията.

Вносители на зоконопроекта са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев. Като мотив се посочва „руската агресия в Украйна“.

Българското правителство трябва предсрочно да прекрати използването на дерогацията на ЕС, която позволява България да внася руски суров петрол до края на 2024 г., се посочва в мотивите на вносителите.

Румен Гечев от БСП обяви, че предлагането за спирането на дерогацията е свързано с антируска политика, а не пробългарска такава.

„Нашите „юнаци“ тичат да обслужват чужди интереси за сметка на България“, заяви Гечев.

Според него страната ни ще започен да внася скъп петрол.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че от името на Румен Гечев говори руският посланик Елеонора Митрофанова. Хамид обясни, че рафинерията не е работила само с руски петрол и добави, че технологията на рафинерията позволява обработката на неруски петрол със съдържание на сяра до 3%.

„Аргументът ви, че цените ще скочат, също според мен не е състоятелен, защото в момента, когато работим само с руски петрол, цените са замръзнали и падат ли?“, каза още Хамид.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обясни, че дерогацията през 2022 г. е била направена заради България. По думите му обаче тя не е показала ефективност и цените на горивата не са паднали.

„По никакъв начин не е започнало преминаването към неруски петрол, а време за това няма. И не е вярно, че нямало достатъчно време „Лукойл“ да мине към неруски петрол. Напротив, разчетите са за между три и шест месеца. Досега българските правителства обслужваха „Лукойл“ и служебното правителство на Радев обслужваше „Лукойл“. Виждам, че вие правите същото“, каза Мирчев.

Христо Проданов от БСП отговори на Хамид за това може ли рафинерията да работи с неруски петрол. Той каза, че Асен Василев е обявил това на Министерски съвет във времето на кабинета „Петков“. Той обвърза това обстоятелство с договарянето на дерогация за България.

Деян Николов от „Възраждане“ заяви, че прекратяването на дерогацията заплашва страната ни с инфлация и по-скъпи горива. Той каза, че целта на управляващите е да вземат комисионна, след като отнемат рафинерията от „Лукойл“, а след това по думите му ще я договорят с компания, евентуално от Азербайджан, която отново е близка до Русия.

Петър Кънев от БСП каза, че има внесен секретен доклад на Министерския съвет в „Секретна секция“ на парламента, в който пише как и кога може да се пристъпи към премахването на дерогацията и отнемането на рафинерията.

По думите му този доклад е бил прочетен само от петима души до миналата седмица, а в него е описано, че това ще може да се случи през юли-август 2024 г.

Още по темата:

Източник:Фокус
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.