Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Партия „Величие“ влиза в парламента, ДПС са втори след ГЕРБ

При 100% паралелно преброяване на гласовете, по данни на „Алфа рисърч“, партия „Величие“ прескача 4-процентната бариера и влиза в Народното събрание с 4,3%. На второ място излиза ДПС, а ПП-ДБ остават трети.

Според данните ГЕРБ-СДС печели националните избори с 25,1%, ДПС – 16%, ПП-ДБ – 14,6%. На четвърто място e „Възраждане“ с 14,2%. Следват БСП със 7,3%, ИТН с 5,9%.

Бариерата минава и партия „Величие“ с 4,3 на сто от гласовете.

При това разпределение ГЕРБ-СДС печелят 69 места в парламента, ДПС – 44, ПП -ДБ – 40, „Възраждане“ – 39, БСП – 20, ИТН – 16, „Величие“ – 12.

Създатели на „Величие“ са Николай Марков и Ивелин Николов. Името му нашумя покрай „Исторически парк“ край село Неофит Рилски в община Ветрино. Михайлов е инициатор на атракцията. Паркът е разделен на няколко тематични обекта с архитектурни реконструкции, отговарящи на различни исторически епохи. Във Фейсбук Марков написа, че процентите на партията трябва да бъдат много повече, но изборите са били опорочени.

Изборната активност беше ужасяващо ниска – 30% за национален парламент и малко повече от 31% за европейски. Излиза, че европейският парламент вдигна вота и за националния. Това коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той изрази голямото си разочарование от ниската активност във видео във Фейсбук.

„Избирателната активност не може да се фалшифицира. Българският народ днес заби огромен и звучен шамар на собствената си държава. С други думи, той каза, че тази държава не е негова“, заяви Костадинов.

Опасността в този случай е, че всеки един местен олигарх може да вкара своя собствена партийка в парламента, която да използва, за да търгува с властта, каза той и добави:

„Виждаме, че сега дори съставянето на трипартийна коалиция е под въпрос, ако всяка една от партийте, разира се, спази своите обещания.“

„Възраждане“ няма да подкрепи друго правителство, освен такова съставено с мандата на „Възраждане“, каза лидерът на партията.

„Никой не постига успех, без да признае помощта на другите. Уверените признаваме тази помощ с благодарност. Благодаря ви, ГЕРБ! Благодаря и на всички, които ни подкрепихте!“ Това написа Бойко Борисов във Фейсбук след края на изборния ден.

„Вярвам, че ДПС и лично аз ще оправдаем голямото доверие, което ни гласувахте“, заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски във Фейсбук, след като стана ясно, че ДПС вече са втора политическа сила.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.