Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Първото бебе с ДНК от трима души се роди във Великобритания

Бебе с ДНК от трима души се роди за първи път във Великобритания след използването на пионерска форма на инвитро оплождане. Новината е потвърдена от британския регулатор на раждаемостта, съобщи вестник „Гардиън“.

Изданието уточнява, че е получило информацията по Закона за достъп до информацжия, но не може да публикува по-конкретни данни, като например кога е родено детето и текущото му здравословно състояние поради съображения за медицинска поверителност.

Процедурата, която е известна като лечение с митохондриално донорство (MDT), комбинира тъкани от яйцеклетките на женски донор, за да създаде инвитро ембриони, свободни от наследствени заболявания, които потенциално биха били предадени на дете по време на конвенционална бременност.

Тези ембриони се комбинират със сперма и яйцеклетки от биологичните родители, като полученото бебе съдържа ДНК на трима души – родителите му и жената донор. Биологичните родители допринасят за повече от 99,8% от ДНК на бебето, което контролира ключови характеристики като личността, както и цвета на очите и косата. Около 37 гена могат да бъдат директно проследени до донора.

„MDT предлага на семействата с тежко наследствено митохондриално заболяване възможността за здраво дете“, заяви Питър Томпсън от британския регулатор на плодовитостта (HFEA) пред „Гардиън“. – „Това са все още ранни дни за MDT и HFEA продължава да преглежда клиничните и научните разработки.“

HFEA добави, че „по-малко от пет“ бебета досега са родени с помощта на процедурата. Първото известно раждане с MDT се случи в САЩ през 2016 г.

През 2015 г. Обединеното кралство стана първата страна, която одобри използването на MDT след гласуване в Камарата на общините. Това стана на фона на ожесточен етичен дебат, воден от някои политици и религиозни групи относно етиката на медицинските процедури, които създават така наречените „дизайнерски бебета“. Процедурата също така породи твърдения, че бебетата се раждат с „трима родители“. Първите случаи на MDT бяха разрешени във Великобритания през 2018 г.

Тогавашният премиер Дейвид Камерън отговори на опасенията по време на гласуването за одобряване на лечението, като каза, че „ние не си играем на Бог тук, ние просто се уверяваме, че двама родители, които искат здраво бебе, могат да имат такова“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.