Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът търси помощ за изоставащата си хиперзвукова програма от частния сектор

Пентагонът търси предложения от частния сектор за технология за създаване на високоскоростен тестов самолет. Това става ясно от съобщение, публикувано преди дни от отдела за иновации в областта на отбраната (DIU) за проекта „Хиперзвукови възможности за въздушно тестване“ (HyCAT).

Според обявлението Пентагонът търси търговски предложения за нови хиперзвукови превозни средства. В него се отбелязва, че бавният темп на базираните в САЩ хиперзвукови оръжейни изследвания и разработки е довел до по-скъпи и по-малко ефективни продукти.

Бари Къркендъл, технически директор на DIU, твърди пред специализирания военен портал C4ISRNET, че Пентагона се е обърнал към DIU след среща на висши американски служители през февруари с ръководители на американския военнопромишлен комплекс. Срещата е била организирана по инициатива на американския секретар на отбраната Лойд Остин, за да бъдат обсъдени пречките по пътя в изоставащата хиперзвукова оръжейна програма на САЩ, съобщи Asia Times.

Хиперзвуковата програма на САЩ изостава в сравнение с Русия и Китай, които извършват тестове с хиперзвукови оръжия. Според техническия директор на DIU САЩ очакват инвеститори, работещи по хиперзвукови технологии от Япония, Австралия, Норвегия и Индия.

Австралия, по-специално, може да даде на изоставащата хиперзвукова оръжейна програма на САЩ така необходимия технологичен тласък. През март австралийската частна фирма Hypersonix запозна американските служители с нов тип хиперзвуков scramjet двигател, за който твърди, че има няколко предимства пред дизайните на САЩ и може да бъде 3D отпечатан за три седмици, съобщи Asia Times.

Последният тест на САЩ на хиперзвуково оръжие в края на юни претърпя провал заради „аномалия“, която предотврати пълното изпитание на системата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.