Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът е допуснал „грешка“ от $3 милиарда в помощта за Украйна

Министерството на отбраната на САЩ е открило счетоводна грешка, която може да доведе до наличието на повече оръжия, боеприпаси и оборудване за Украйна, отколкото се очакваше по-рано, съобщи Ройтерс.

Американските военни са „надценили стойността“ на част от оборудването си, изпратено в Киев с „около 3 милиарда долара“, което означава, че за въоръжаване на Украйна са похарчени по-малко пари, отколкото беше изчислено по-рано.

Пентагонът използва текущите разходи за подмяна на оборудването, взети от запасите му, вместо да вземе предвид първоначалната покупна цена и амортизация, според източник на агенцията. Министерсвото на отбраната предприема стъпки, за да уведоми Конгреса за „счетоводната корекция“.

Сенатор Роджър Уикър, републиканец в сенатската комисия по въоръжените сили, заяви пред Ройтерс, че Пентагонът е направил „голяма грешка“, която може да подцени бъдещите нужди на съюзниците от НАТО.

„Нашият приоритет трябва да бъде украинска победа над Путин. Едностранната промяна на изчисленията за военна помощ е опит за измама и подкопава тази цел“, каза сенаторът от Мисисипи.

Счетоводното объркване значи още повече доставки за правителството в Киев, според агенцията. Според изчисленията Вашингтон е останал само със 6 милиарда долара помощ за Украйна от 48-те милиарда долара, одобрени от Конгреса през декември. Осигуряването на повече финансиране в момента е трудно заради противопоставянето в Конгреса по отношение на тавана на националния дълг.

Кампанията на Вашингтон да въоръжава Киев е в две направления. Президентският орган за усвояване позволява на Пентагона да изпраща материали от собствените си запаси – в размер на 21,1 милиарда долара досега, в 37 отделни пакета. Другото направление е Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна – правителството на САЩ плаща на военната индустрия да произвежда нови оръжия и боеприпаси, голяма част от които все още не са пристигнали.

Според Ройтерс Пентагонът е изпратил меморандум до армията, флота, военновъздушните сили и морската пехота на 31 март, в който се уточнява как трябва да се изчислява стойността на оборудването. Анонимният служител на Пентагона, който говори пред агенцията, използва примера за 155-милиметрови артилерийски снаряди, от които повече от 1,5 милиона са изпратени в Киев. Докато всеки струва около 800 долара към днешна дата, разходите за няколко десетилетия средно са много по-малко.

Русия твърди, че доставените на Украйна оръжия от САЩ и страни от НАТО са на стойност над 100 милиарда долара до декември 2022 година.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.