Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът обсъжда доставки на забранени касетъчни боеприпаси на Украйна

Пентагонът смята, че Украйна би имала полза от касетъчни боеприпаси, твърдейки, че те ще бъдат ефективни срещу руските укрепления, докато Киев продължава с контраофанзивата си. Касетъчните боеприпаси са забранение в повече от 120 държави по света. Износът им е забранен и в САЩ.

На изслушване в комисията за външни отношения в Конгреса заместник-секретарят на Пентагона Лора Купър беше попитана дали 155-милиметровите касетъчни бомби могат да помогнат на Украйна да компенсира „количественото предимство на Русия в жива сила, броня и артилерия“.

„Нашите военни анализатори потвърдиха, че DPICM биха били полезни, особено срещу окопите на руските позиции на бойното поле“, каза Купър. DPICM (Dual-Purpose Improved Conventional Munitions – подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение) са касетъчни боеприпаси.

Тя добави, че Белият дом не е успял да изпълни многократните искания на Киев за такива боеприпаси поради „съществуващите ограничения на Конгреса“ и „опасенията за единството на съюзниците“.

Касетъчните бомби носят по-малки боеприпаси, които се освобождават по време на полет и се разпръскват в целевата зона, като обикновено се използват срещу военен персонал и бронирани превозни средства. Поради опасността да оставят след себе си недетонирани парчета, които могат да останат невзривени в продължение на десетилетия, те са забранени в повече от 120 държави, включително в повечето страни членки на НАТО.

Въпреки че САЩ не са се присъединили към международната конвенция за забрана на касетъчните боеприпаси, Конгресът прие закон през 2009 г., който забранява износа на касетъчни бомби. Въпреки че мярката ефективно забранява всички чуждестранни трансфери на оръжието, президентът Джо Байдън може да отмени ограничението по всяко време.

Няколко конгресмени от републиканците призоваха Байдън да направи точно това и да пренебрегне „неясните опасения относно реакцията на съюзниците и партньорите и неоснователните страхове от ескалация“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.