Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът обучава лидери на преврати в Африка, призна американски генерал

Генерал Майкъл Лангли, ръководител на Африканското командване на САЩ (AFRICOM), беше разпитан от конгресмена Мат Гаец  в комисия на Конгреса за африкански войници, които са получили американско военно обучение и са извършили преврати.

Лангли настоя, че само „много малък брой“ африканци, които получават американско обучение, по-късно продължават да участват в преврати срещу цивилни правителства и каза, че програмите се фокусират върху „основните ценности“.

На въпрос на Гаец дали САЩ споделят „основни ценности“ с лидера на преврата в Гвинея полковник Мамади Думбуй, Лангли отговори: „Абсолютно … В нашата учебна програма го правим.“ Думбуй и неговите сили извършиха преврат през 2021 г., докато американските зелени барети бяха в страната, обучавайки ги, и той все още води Гвинея и до днес.

Гаец се позова и на преврат през януари 2022 г. в Буркина Фасо, ръководен от подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиб, който има дълга история на участие в тренировъчни учения в САЩ. По-късно същата година, през септември 2022 г., Дамиб беше свален с друг преврат, ръководен от капитан Ибрахим Траоре. На въпрос на журналиста Ник Търс дали Траоре също е получил обучение в САЩ, Пентагонът отговори, че не знае.

От 2008 г. насам обучени от САЩ войници в Африка са „опитали най-малко девет преврата (и са успели в най-малко осем) в пет западноафрикански страни, включително Буркина Фасо (три пъти), Гвинея, Мали (три пъти), Мавритания и Гамбия“.

Лангли настоя, че „основните ценности“, върху които се фокусира обучението на AFRICOM, включват „зачитане на гражданското управление“ и заяви, че командването ще „продължи с нашата упоритост да гарантира, че те носят демократични норми, демократични ценности, аполитични“. Гаец каза, че тези ценности не се спазват.

„Само преди малко казахте, че споделяме основни ценности с полковник Думбуя. Вие казахте това само преди малко в отговор на моя въпрос, а основната му ценност изглежда е да води преврат. Мисля, че трябва поне да знаем в колко държави обучаваме превратаджиите“, каза той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.