Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът обвини руски самолети в „тормоз“ над американски дронове в Сирия

Американските военни обвиниха руските пилоти в „тормоз“ над американски дронове, летящи над Сирия, твърдейки, че няколко самолета са участвали в „безразсъдно“ поведение. Пентагонът разпространи кадри от срещата между руските самолети и американските дронове в небето на Сирия, като нарече инцидента „тормоз“.

Air Force Central, командването на американските ВВС към Централното командване на САЩ (USCENTCOM), излезе с изявление в сряда, в което се твърди, че руските самолети са летели „опасно и непрофесионално“, докато са взаимодействали с няколко дрона Reaper.

„Докато три американски дрона MQ-9 провеждаха мисия срещу цели на ИДИЛ, три руски изтребителя започнаха да тормозят дроновете. Противно на установените норми и протоколи, руските самолети пуснаха множество парашутни сигнални ракети пред дроновете, принуждавайки нашите самолети да провеждат маневри за избягване“, заяви ръководителя на ВВС в Централното командваме на САЩ генерал-лейтенант Алекс Гринкевич.

Американското командване публикува кадри, на които се вижда как руски самолети пускат сигнални ракети близо до дроновете, оставяйки спускащи се следи от дим.

Въпреки че не е заснет на кадрите, според Гринкевич руски пилот е позиционирал самолета си пред американския дрон и е „включил своя афтърбърнър, като по този начин е намалил способността на оператора безопасно да управлява самолета“. Той призова руските сили в Сирия да „прекратят това безразсъдно поведение и да се придържат към стандартите на поведение, очаквани от професионалните военновъздушни сили“.

Москва на свой ред също обвини Вашингтон в опасно летене в Сирия. През май контраадмирал Олег Гуринов, заместник-ръководител на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, заяви, че американските военни самолети продължават да извършват „груби нарушения“ на установените протоколи за избягване на конфликти.

„Пилотите на ВВС на САЩ продължават да активират оръжейни системи при приближаване във въздуха към самолети на руските ВКС, изпълняващи планирани полети в Източна Сирия“, заяви той.

При друг инцидент с руски изтребители американски дрон Reaper падна в Черно море. Докато Пентагонът заяви, че инцидентът е в резултат на безразсъдно летене, Москва отрече руски самолет да е ударил безпилотния летателен апарат. По-късно руските пилоти бяха наградени от руското МО за предотвратяване на нарушение на затворено въздушно пространство от страна на американския дрон MQ-9.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.