Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът отмени теста на първото американско хиперзвуково оръжие

Американските военни отмениха теста на това, което трябваше да бъде първата хиперзвукова ракета в ареснала на американската армия. Пентагонът не уточни причините за отмяната, съобщи The Drive.

Хиперзвуковата ракета Dark Eagle на американската армия трябваше да бъде изстреляна на 6 септември от станцията на космическите сили „Кейп Канаверал“ във Флорида, но тестът беше отменен без обяснение.

Днешното изявление на Пентагона е по същество идентично с това, което излезе след решението да се отмени първото планирано тестово изстрелване на Dark Eagle през март.

Това решение поражда опасения дали САЩ ще могат скоро да се конкурират в хиперзвукова война с Русия и Китай. И Москва, и Пекин имат в арсенала си хиперзвукови оръжия.

Хиперзвуковите ракети могат да преодолеят традиционната противовъздушна отбрана и да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави.

Хиперзвуковото оръжие се състои от наземна ракета, оборудвана с хиперзвуково плъзгащо се тяло и свързаното с него транспортно оборудване.

Пентагонът вече отмени през март след множество неуспешни тестове програмата за хиперзвуково оръжие AGM -183 ARRW („Оръжие за бързо реагиране, изстреляно от въздуха“). Хиперзвуковата ракета въздух-земя беше планирана за използване от ВВС на Съединените щати. Разработено от Lockheed Martin, превозното средство с ускоряващо плъзгане трябваше да се задвижва до максимална скорост над 5 Mach  от ракетен двигател, преди да се плъзне към целта си.

Военновъздушните сили на САЩ няма да купуват хиперзвуковото оръжие за бързо реагиране AGM-183A, изстрелвано от въздуха на Lockheed Martin, след като приключи фазата на прототипиране, след проблеми по време на тестването , каза през март ръководителят на на отдела за доставки Андрю Хънтър, цитиран от Defense News.

Последните два изпитателни полета на програмата все пак ще бъдат завършени, за да се съберат данни, които да помогнат в бъдещи хиперзвукови програми, каза Хънтър пред Подкомитета на тактическите въздушни и сухопътни сили на Камарата.

Още по темата: 40 000 км само за 100 мин. – оръжието, от което САЩ и НАТО се страхуват най-много 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.