Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът поръчва боеприпаси с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на Русия

Пентагонът е обявил федерална поръчка за доставката на муниции с обеднен уран, става ясно от документи, публикувани в регистъра за федерални поръчки на правителството на САЩ. Мунициите са за въоръжаване на танковете „Ейбрамс“. Такива муниции с обеднен уран САЩ вече използваха във войните в бивша Югославия и Ирак въпреки тежките последици от радиацията  за местното население. Белият дом отказа да отговори дали ще прати на Украйна боеприпаси с обеднен уран.

Според документите, на 14 декември миналата година Пенатгонът е обявил поръчка за производството на M829A4 Cartridges, 120mm, Armor Piercing, Fin Stabilized, Discarding Sabot with Tracer (APFSDS-T). В документите е посочено, че тези муниции съдържат обеднен уран и ще бъдат използвани за танковете „Ейбрамс“. Крайният срок за отговор на обявлението е изтекъл преди седмица, на 18 ануари.

Пентагонът поръчва муниции с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на РусияИзточник: sam.gov

Паралелно с тази поръчка, Пенатгонът е обявил втора – за доставката на обеднен уран за M829A4 от американската компания Aerojet Ordnance Tennessee.

Пентагонът поръчва муниции с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на РусияИзточник: sam.gov

Руски дипломати вече предупредиха, че ако такива муниции с обеднен уран бъдат доставени с танковете за Украйна, Москва ще приеме това като „ядрена провокация“.

Ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена за военната сигурност и контрола над въоръженията Константин Гаврилов призова Запада да предотврати „ядрени провокации“ с танкове „Леопард 2“, съобщи Тасс.

„Знаем, че танковете „Леопард 2“, както и бронетранспортьорите „Брадли“ и „Мардър“ са въоръжени с бронебойни снаряди с уранови бойни глави. Използването им води до замърсяване на района, както беше в бивша Югославия и Ирак. В случай, че такива боеприпаси за произведени в страни от НАТО танкове бъдат доставени на Киев, ние ще считаме това за използване на „мръсна бомба“ срещу Русия с всички последствия, които произтичат“, каза той на форум на ОССЕ за сътрудничество в областта на сигурността.

Германското правителство реши по-рано да изпрати 14 танка „Леопард 2A6“ в Украйна. Отделно Берлин ще позволи реекспорт от други страни. САЩ обявиха, че ще изпратят 31 танка „Ейбрамс“.

*******

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате за канала ми Обективно.БГ.  

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.