Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът поръчва боеприпаси с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на Русия

Пентагонът е обявил федерална поръчка за доставката на муниции с обеднен уран, става ясно от документи, публикувани в регистъра за федерални поръчки на правителството на САЩ. Мунициите са за въоръжаване на танковете „Ейбрамс“. Такива муниции с обеднен уран САЩ вече използваха във войните в бивша Югославия и Ирак въпреки тежките последици от радиацията  за местното население. Белият дом отказа да отговори дали ще прати на Украйна боеприпаси с обеднен уран.

Според документите, на 14 декември миналата година Пенатгонът е обявил поръчка за производството на M829A4 Cartridges, 120mm, Armor Piercing, Fin Stabilized, Discarding Sabot with Tracer (APFSDS-T). В документите е посочено, че тези муниции съдържат обеднен уран и ще бъдат използвани за танковете „Ейбрамс“. Крайният срок за отговор на обявлението е изтекъл преди седмица, на 18 ануари.

Пентагонът поръчва муниции с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на РусияИзточник: sam.gov

Паралелно с тази поръчка, Пенатгонът е обявил втора – за доставката на обеднен уран за M829A4 от американската компания Aerojet Ordnance Tennessee.

Пентагонът поръчва муниции с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на РусияИзточник: sam.gov

Руски дипломати вече предупредиха, че ако такива муниции с обеднен уран бъдат доставени с танковете за Украйна, Москва ще приеме това като „ядрена провокация“.

Ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена за военната сигурност и контрола над въоръженията Константин Гаврилов призова Запада да предотврати „ядрени провокации“ с танкове „Леопард 2“, съобщи Тасс.

„Знаем, че танковете „Леопард 2“, както и бронетранспортьорите „Брадли“ и „Мардър“ са въоръжени с бронебойни снаряди с уранови бойни глави. Използването им води до замърсяване на района, както беше в бивша Югославия и Ирак. В случай, че такива боеприпаси за произведени в страни от НАТО танкове бъдат доставени на Киев, ние ще считаме това за използване на „мръсна бомба“ срещу Русия с всички последствия, които произтичат“, каза той на форум на ОССЕ за сътрудничество в областта на сигурността.

Германското правителство реши по-рано да изпрати 14 танка „Леопард 2A6“ в Украйна. Отделно Берлин ще позволи реекспорт от други страни. САЩ обявиха, че ще изпратят 31 танка „Ейбрамс“.

*******

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате за канала ми Обективно.БГ.  

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.