Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът прибегна до „счетоводна грешка“, за да намери пари за Украйна

Генералният инспектор на САЩ установи, че Пентагонът не е проследил правилно оръжия и оборудване за 1 милиард долара, които са отишли в Украйна, според последния доклад на Службата за отчетност на САЩ, публикуван на 28 март.

В същото време за втори път от девет месеца счетоводителите на Министерството на отбраната намериха начин как да изпратят повече военна помощ на Украйна за 300 милиона долара.

Белият дом и Пентагонът прибегнаха до счетоводни трикове, за да заобиколят Конгреса и да изпратят нов пакет оръжия и оборудване на Украйна този месец. Това е първият пакет помощ от края на декември. Спрените доставки на оръжия от САЩ значително отслабиха украинските войски на фронтовата линия.

Високопоставен служител на отбраната призна пред „Вашингтон Пост“, че отделът му е използвал спестявания от 300 милиона долара, които е възстановил по договор с армията, който е излязъл по-евтино от планираното.

„Счетоводна грешка“

Министерството на отбраната моли Конгреса за пари, от които се нуждае, за да замени оръжията, които вече изпрати в Украйна. По-рано този месец Пентагонът разкри колко голяма е разликата – 10 милиарда долара. Това означава, че министерството на отбраната, което изпрати свое оборудване в Украйна, няма да получи заместващо оръжие, освен ако Конгресът не одобри законопроекта за финансиране, който републиканците в Камарата на представителите отказват да гласуват.

Миналия юни Пентагонът заяви, че „счетоводна грешка“ е довела до намирането на 6,2 милиарда долара за Украйна.

„Счетоводният трик“ е следният: 6,2 милиарда долара идват от разликата между по-ниската „балансова стойност“ – цената на оръжейните системи минус амортизацията – и действителните разходи за подмяна, които може да са се повишили от първоначалното им закупуване, като се има предвид инфлацията или подобренията на самите оръжейни системи.

“Това не са „счетоводни грешки“, а целенасочени действия, заобикалящи Конгреса. Резултатът е, че изпратихме повече пари под формата на оръжия в Украйна, отколкото Конгресът разреши, а след това американските данъкоплатци ще трябва да платят още повече за попълване на запасите, които Пентагонът изпразни чрез собствените си „счетоводни грешки“, коментира Майкъл Дохърти от National Review.

“Нашата външна политика се ръководи от придворна класа около изпълнителната власт, която рутинно ангажира Съединените щати с конфликти и резултати, които далеч надхвърлят готовността на американския народ да плати за тях, независимо дали с кръв или с пари. Ако каузата беше толкова популярна, колкото настояват самоназначилите се защитници на глобалния ред, нямаше да им се налага да ни ограбват със счетоводни трикове от 6,5 милиарда долара“, коментира Дохърти.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.