Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът: Програмата „Сентинел“ за новa междуконтиненталнa ракетa може да бъде прекратена

Министерството на отбраната на САЩ не изключва варианта да се откаже от програмата „Сентинел“ за разработване на междуконтинентални балистични ракети от следващо поколение (МБР) или да предложи нейната промяна. Това съобщи във вторник заместник-министърът на отбраната по придобиването и логистиката Уилям Лаплант на изслушване в комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите. Той беше попитан дали Пентагонът обмисля да изостави “Сентинел“ или да направи промени в тази програма.

„Да, просто ще изброя възможните сценарии. Бих казал, че има три възможни сценария. Първо, програмата може да бъде пресертифицирана до голяма степен в предишния си вид. Второ, програмата може да бъде отменена. И трето, тя може да бъде сертифицирана с промени. Това са трите основни възможности. Това може да бъде ходът на събитията“, отговори Лаплант и добави, че окончателното решение все още не е взето.

Той потвърди, че изпълнението на програмата „Сентинел“ е забавено. Една от причината за това забавяне била, че „първоначално е било необходимо да се установят контакти“ с изпълнителите. Сега, продължи заместник-министърът, представители на Пентагона редовно се срещат с изпълнители по този въпрос.

По-рано помощник-министърът на отбраната за космическата политика Джон Плъм заяви, че САЩ не възнамеряват да се откажат от наземните междуконтинентални балистични ракети въпреки съществуващите проблеми с изпълнението на проекта за модернизиране на този компонент от ядрената триада. Той призна, че най-голямото притеснение на Вашингтон са трудностите с програмата „Сентинел“.

Военновъздушните сили уведомиха Конгреса на САЩ през януари, че „Сентинел“ ще струва около 37% повече от очакваното (приблизително 130 милиарда долара, а не 96 милиарда долара). Освен това сега се предвижда изоставане с около две години от графика.

Министерството на отбраната на САЩ започна програмата за създаването на междуконтиненталната балистична ракета „Сентинел“ с цел тя да замени вече остарялата „Minuteman III“. Според Пентагона ракетата ще бъде на въоръжение не по-рано от 2031 година.

Междувременно много американски неправителствени експерти изразяват мнение, че на сегашния етап САЩ могат успешно да осигурят стратегическо ядрено възпиране дори чрез изоставяне на междуконтинентални балистични ракети със силозно базиране за сметка на ядрени ракетни подводници и тежки бомбардировачи. Тези компоненти съставляват ядрената триада на САЩ.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.