Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът ще позволи на Украйна да изстрелва американски ракети с голям обсег по своя преценка

От Украйна зависи да реши как да използва новите американски ракети с обсег от 150 км, съобщи Пентагонът. Според изявлението последната партида боеприпаси, които САЩ изпращат, ще включва бомби с малък диаметър (GLSDB), които имат по-голям обсег на действие.

GLDSB се произвеждат от Boeing в сътрудничество с шведската Saab AB и комбинират бомбата с малък диаметър GBU-39 с ракетния двигател M26. Докато в съобщението на Пентагона се изброяват само „допълнителни боеприпаси“ за HIMARS и „ракети с прецизно насочване“, бригаден генерал Патрик Райдър заяви пред репортери, че това наистина включва GLSDB, потвърждавайки информацията на Ройтерс за доставката на ракети с по-голям обсег.

Райдър също така потвърди, че САЩ няма да се намесват в решенията на украинските войски да използват ракетите, за да ударят цели на територията на Русия.

„Когато става въпрос за украински планове за операции, очевидно това е тяхно решение. Те са начело за тях“, каза говорителят на Пентагона. „Така че няма да говоря или да спекулирам за потенциални бъдещи операции, но през цялото време работихме с тях, за да им предоставим способности, които ще им позволят да бъдат ефективни на бойното поле“.

От Ройтерс твърдят, че са се запознали с документ на Boeing, в който се казва, че първите доставки могат да бъдат още през пролетта на 2023 г.

Междувременно Bloomberg цитира неназовани служители, според които графикът може да бъде до девет месеца, в зависимост от това кога ВВС на САЩ подпишат договора. Bloomberg също така съобщи, че доствката на GLSDB ще струва 200 милиона долара от 1,75 милиарда долара финансиране от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, като се позовава на договори за оръжия и боеприпаси, които не излизат от запасите на Пентагона.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.