Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пентагонът: Смъртта на цивилни от касетъчни бомби не е толкова важна, колкото опасността от победа на Русия

Страховете на САЩ от успех на Русия на бойното поле надделяват над опасенията, че доставките на касетъчни бомби за Украйна могат да доведат до цивилни жертви, призна Пентагона.

Пред репортери заместник-министърът на отбраната Колин Кал защити решението на Белия дом да одобри още един оръжеен пакет за Украйна на стойност 800 милиона долара, включително касетъчни боеприпаси, които са забранени в над 100 държави по света.

Когато се взривяват, боеприпасите освобождават много малки бомби на широка площ. Процент от бомбите обаче не успяват да се взривят при удар, а неексплодиралите елементи представляват сериозен риск за цивилните в продължение на години след края на боевете.

Запитан дали Пентагонът е уверил съюзниците си, че боеприпасите няма да причинят прекомерни цивилни вреди, Кал отговори: „Аз съм толкова загрижен за хуманитарните обстоятелства, колкото всеки друг, но най-лошото нещо за цивилните в Украйна е Русия да спечели войната. Затова е важно те да не спечелят.“

Той добави, че Киев е обещал да не използва касетъчни боеприпаси в населените с цивилни градски райони и да води записи за това къде са разположени оръжията, за да улесни бъдещите усилия за разминиране. Служителят също така представи доставките като временна мярка, докато западните поддръжници на Киев не успеят да увеличат производството на конвенционални оръжия.

В интервю за CNN президентът на САЩ Джо Байдън определи решението за доставка на спорните снаряди на Украйна като „трудно“. Той каза, че това е отчасти мотивирано от факта, че и Киев, и Вашингтон признават дефицита на обикновени боеприпаси, добавяйки, че Украйна „се нуждае“ от касетъчни боеприпаси, за да попречи на Русия да спре контраофанзивата на украинците.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова реагира, като публикува клип на бившия прессекретар на Белия дом Джен Псаки от края на февруари 2022 г., дни след началото на конфликта в Украйна, заявявайки, че използването на касетъчни боеприпаси потенциално може да се разглежда като военно престъпление.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.