Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Песков: Турция наруши споразумението с Русия, като освободи командирите на „Азов“

Разрешаването на бивши командири от „Азов“ да се върнат в Украйна е „пряко нарушение“ на сделката за размяна на затворници между Москва и Киев през 2022 г., в която участва и Турция, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

По-рано през деня петима командири на „Азов“ се върнаха в Украйна на борда на самолета на президента Володимир Зеленски, който беше на посещение в Турция и се срещна с Ердоган. Украинският лидер приветства развитието като „завръщане на героите“ и публикува видео в Туитър на мъжете, които се качват на самолета му.

„И украинската, и турската страна нарушиха разпоредбите (на сделката) в този случай“, заяви Песков, коментирайки освобождаването. Той каза още, че Москва не е била надлежно информирана за решението на Анкара да предаде петимата украинци.

Турция очевидно е била принудена да направи тази стъпка преди предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, заяви говорителят на Кремъл и добави, че турското ръководство трябва да демонстрира „солидарност“ с военния блок и че Москва е „добре запозната“ с това. „И все пак, нарушаването на споразумение не ласкае никого,“ подчерта Песков. Анкара засега не е коментирала.

Съгласно споразумението за размяна на затворници, постигнато през септември 2022 г., петима командири, включително висши лидери на „Азов“, трябваше да останат в Турция до края на конфликта между Украйна и Русия. Тогава Зеленски заяви, че Киев се е съгласил с това условие.

След това президентът Ердоган предложи защита на петимата украинци. Всички те бяха заловени от руските сили в Донбас през пролетта на 2022 г. след продължителната обсада на стоманодобивния завод „Азовстал“ в пристанищния град Мариупол.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.