Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пет подводни експлозии регистрирани в руски териториални води

Финландските сеизмолози са регистрирали пет подводни експлозии в териториалните води на Руската федерация, съобщи Bulgarian military. Четири подводни експлозии са регистрирани на 20 октомври 2022 г., се казва в ежедневния бюлетин на Института по сеизмология към Хелзинкския университет. По-късно институтът уточни, че е имало и пета експлозия. Четири експлозии са регистрирани в четвъртък и една – в петък в руските териториални води в Финския залив.

Сеизмолозите съобщиха, че експлозиите са били на 40 километра югозападно – близо до Приморск. Самата финландска граница се намира на 30 километра от мястото на експлозиите.

„Те са открити и идентифицирани. Това са взривни сигнали. Поне със сигурност това не са земетресения. Сеизмичният сигнал не казва кой го е направил или защо“, според Института по сеизмология на Хелзинкския университет.

Сеизмичните събития са настъпили от 12:35 до 18:32 часа московско време. В 12:35 часа е регистриран тремор с магнитуд 2.0, в 14:02 ч. – с магнитуд 1.5, в 17:54 ч. – с магнитуд 1.5, в 18:32 ч. – с магнитуд 1.4.

На картата, публикувана от института, данните за сеизмичните събития са маркирани с черни кръгове. Експлозиите са маркирани в синьо. Според сеизмолозите, събития с магнитуд около 2 са сравнително редки.

Институтът не знае какво е причинило взривовете, но подобни смущения са били открити по време на предишни военноморски учения и почистване на стари мини от морското дъно.

„Констатирахме пет експлозии“, потвърди директорът на института Тимо Тира, цитиран от Ройтерс. „Регистрирали сме експлозии в същата област преди, но не много често, дори не всяка година“, каза той. Русия все още не е коментирала експлозиите в териториалните си води.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.