Разследвания и новини без цензура

събота, 25 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Пет подводни експлозии регистрирани в руски териториални води

Финландските сеизмолози са регистрирали пет подводни експлозии в териториалните води на Руската федерация, съобщи Bulgarian military. Четири подводни експлозии са регистрирани на 20 октомври 2022 г., се казва в ежедневния бюлетин на Института по сеизмология към Хелзинкския университет. По-късно институтът уточни, че е имало и пета експлозия. Четири експлозии са регистрирани в четвъртък и една – в петък в руските териториални води в Финския залив.

Сеизмолозите съобщиха, че експлозиите са били на 40 километра югозападно – близо до Приморск. Самата финландска граница се намира на 30 километра от мястото на експлозиите.

„Те са открити и идентифицирани. Това са взривни сигнали. Поне със сигурност това не са земетресения. Сеизмичният сигнал не казва кой го е направил или защо“, според Института по сеизмология на Хелзинкския университет.

Сеизмичните събития са настъпили от 12:35 до 18:32 часа московско време. В 12:35 часа е регистриран тремор с магнитуд 2.0, в 14:02 ч. – с магнитуд 1.5, в 17:54 ч. – с магнитуд 1.5, в 18:32 ч. – с магнитуд 1.4.

На картата, публикувана от института, данните за сеизмичните събития са маркирани с черни кръгове. Експлозиите са маркирани в синьо. Според сеизмолозите, събития с магнитуд около 2 са сравнително редки.

Институтът не знае какво е причинило взривовете, но подобни смущения са били открити по време на предишни военноморски учения и почистване на стари мини от морското дъно.

„Констатирахме пет експлозии“, потвърди директорът на института Тимо Тира, цитиран от Ройтерс. „Регистрирали сме експлозии в същата област преди, но не много често, дори не всяка година“, каза той. Русия все още не е коментирала експлозиите в териториалните си води.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.