Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Pfizer призна, че е „проектирал“ нови Ковид мутации, за да тества антивирусно лекарство

Американският производител на лекарства Pfizer призна, че е „проектирал“ резистентни към лечение варианти на Ковид-19, за да тества антивирусното си лекарство. Признанието частично подкрепя по-ранните твърдения на директор в компанията, който заяви пред репортер под прикритие, че Pfizer умишлено „мутира“ вируса, за да „разработи превантивно нови ваксини“.

В изявление, публикувано на своя уебсайт, Pfizer заяви, че „не е провеждал Gain of function (изследвания за повишаване на функцията, които генетично променят даден организъм) и не е провеждал еволюционни изследвания“, визирайки практиката на усилване на способността на вируса да заразява хора и процеса на подбор на желани черти на вируса, които да се възпроизвеждат.

Фармацевтичният гигант обаче заяви, че е комбинирал шиповите протеини на новите варианти на коронавируса с оригиналния щам, за да тества ваксините си, и че е създал мутации на вируса, за да тества Paxlovid, неговото антивирусно лекарство.

„В ограничен брой случаи… Такъв вирус може да бъде проектиран така, че да позволи оценката на антивирусната активност в клетките“, заявиха от компанията, добавяйки, че тази работа е извършена в сигурна лаборатория. Целта беше да бъдат създадени „резистентни щамове на вируса“, се добавя в съобщението на Pfizer, описвайки процес, който обикновено се разбира като изследване на „придобиване на функция“. От компаният обаче отричат да са провеждали такива изследвания.

Изявлението на Pfizer дойде два дни, след като Джордън Триштън Уокър,  директор, участващ в подразделението за mRNA-ваксините на фирмата, заяви пред репортер под прикритие, че компанията проучва начини да „мутира Ковид, за да можем  превантивно да разработим, нови ваксини“.

В изявлението си Pfizer обяснява, че всяка работа върху живи вируси се извършва ин витро, което означава вътре в епруветки или друго лабораторно оборудване.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.