Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Pfizer са плащали на лекари и експерти, за да рекламират безопасността на ваксината им

Фармацевтичният гигант Pfizer е плащал на лекари, експерти, НПО-та, за да промотират безопасността и ефикасността на васкината срещу Ковид. Това става ясно от годишен отчет на компанията за извършени разходи.

Един пример: в разгара на спорен дебат дали работодателите да изискват от работниците си да приемат задължително ваксината срещу COVID-19, американският експерт Карън Фрийман-Уилсън, президент на Чикагската градска лига, се появи по телевизията, за да отхвърли притесненията на хората.

„Факторът здраве и безопасност тук далеч надхвърля загрижеността за изключване на хората или създаване на бариера“, каза Фрийман-Уилсън по WTTW през август 2021 г.

По-рано същата година нейната група е получила безвъзмездна помощ от 100 000 долара от Pfizer за проект за насърчаване на „безопасността и ефективността на ваксините“. Въпреки че Чикагската градска лига обикновено не се притеснява да разкрие своите корпоративни дарители, подкрепата от Pfizer не е посочена в секцията „партньори“ на своя уебсайт. Финансирането от фармацевтичната индустрия също остана неспоменато по време на интервюто, показва разследване на американския журналист Лий Фанг.

Безвъзмездната помощ на Pfizer за Чикагската градска лига е едно от многото плащания, които Pfizer прави на организации с нестопанска цел и търговски организации. Pfizer са раздали специално финансиране за експерти, които да лобират в полза на правителствените политики за мандат на ваксината срещу Ковид-19.

Обширният списък на получилите финансиране от фармацевтичния гигант включва потребителски, лекарски и медицински групи, както и организации за обществено здраве и организации с нестопанска цел за граждански права. Според разследващия журналист Лий Фанг „много от тези групи не разкриха финансирането, което са получили от Pfizer, докато се застъпваха за политики за задължителна ваксинация“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.