Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Pfizer са тествали само на 23-ма души бустерната си ваксина срещу Ковид, преди да бъде одобрена

Неправителствената организация Judicial Watch публикува 58 страници документи от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), показващи, че проучване на Pfizer е анкетирало само 23-ма души през 2021 г., за да прецени реакциите към бустерната ваксина срещу Ковид, преди да поиска от FDA да я одобри.

Документите са получени в отговор на съдебно дело от март 2022 г., заведено, след като Министерството на здравеопазването не е отговорило на искането по Закона за свобода на информацията (FOIA) от август 2021 г. Искането е било за документи, „подадени от Pfizer и BioNTech до FDA, свързани с бустерни ваксини срещу вируса SARS-CoV-2“ (Judicial Watch v. U.S. Department of Health and Human Services (No 1:22-cv-00730)).

Документите включват проучване от юли, озаглавено „Фаза 1 Бустер – данни за безопасност и имуногенност до 1 месец след доза 3 на BNT162b2 30 μg в проучване C4591001 за група, която е получила две ваксини и седем до девет месеца по-късно – трета (бустер):

Тeзи документи включват предварителни констатации от подгрупа от по-млади (на възраст от 18 до 55 години) и по-възрастни (на възраст от 65 до 85 години) участници във фаза 1 – част от проучването C4591001, които са завършили първоначалната серия от две дози BNT162b2 30 μg, приложени приблизително през 3 седмици, и след това са получили трета доза (бустер) BNT162b2 30 μg приблизително 7 до 9 месеца след втората доза. Данните са събрани до 13 май 2021 г.

Участниците са оценени за симптоми до един месец след бустерната доза. Имуногенността на бустера, или колко добре действа ваксината с течение на времето, е оценена седем дни и един месец след ваксинация:

SARS-CoV-2 50% неутрализационни титри са оценени в серуми, взети преди BNT162b2 Доза 1 (на Ден 1); 7 дни и 1 месец след БНТ162б2 Доза 2; преди доза 3; и 7 дни и 1 месец след доза 3.

Участниците включват 11 души на възраст от 18 до 55 години и 12 души на възраст от 65 до 85 години. От по-младата група има девет жени и двама мъже; Осем от тях са бели, един е чернокож и двама са азиатци. От по-възрастната група шест са жени, шест са мъже и всички са бели, пише в документите.

Това проучване на Pfizer е изпратено до д-р Марион Грубер, директор на Службата за изследване и преглед на ваксините.

На 24 август 2021 г. Белият дом заяви, че се движи „агресивно“, за да пусне бустерни ваксини, въпреки че все още не са получили разрешение от FDA.

Малко след това беше съобщено, че трима лекари – Марион Грубер, директор на Службата за изследване и преглед на ваксините на FDA, и нейният заместник-директор Фил Краузе, напускат агенцията, защото са разочаровани от намесата на Белия дом в решенията за ваксините. Грубер и Краузе бяха сред група лекари, подали оставка, които заявиха, че „наличните доказателства все още не показват необходимост от бустерни ваксини срещу Ковид-19 сред общото население“.

На 21 септември 2021 г. FDA одобри единична бустер доза от ваксината на Pfizer-BioNTech.

FDA заяви, че основава решението си на документите, представени от Pfizer.

Три седмици след одобрението бяха приложени около 8,9 милиона бустерни ваксини.

Още по темата: Документи: Ваксините на Pfizer срещу Ковид съдържат потенциално вредна „модифицирана“ РНК, а не иРНК 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.