Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Планът на американския фонд „Блек Рок“ да купи Украйна

Украйна има нов поддръжник на Запада. Това не е национална държава или изпълнител на военни поръчки на отбраната. Това е финансовият инвестиционен фонд „Блек Рок“.

Украйна обяви, че украинският президент Володимир Зеленски е провел видеоконферентна връзка с главния изпълнителен директор на „Блек Рок“ Лари Финк. Двамата са сключили сделка за координиране на инвестиционните усилия за възстановяване на разрушената от войната държава.

Съобщение за срещата, публикувано на уебсайта на украинския президент, определя „Блек Рок“ като „един от водещите световни инвестиционни мениджъри“, който „управлява клиентски активи на стойност около 8 трилиона долара“.

„Зеленски и Лари Финк се съгласиха да се съсредоточат в близко бъдеще върху координирането на усилията на всички потенциални инвеститори и участници във възстановяването на страната ни, насочвайки инвестициите към най-важните и въздействащи сектори на украинската икономика“, се казва в изявлението.

В съобщението също така се посочва, че някои ръководители на „Блек Рок“ ще посетят Украйна през 2023 г., за да изпълнят консултантските си задължения. „В съответствие с предварителните споразумения, сключени по-рано тази година между държавния глава на Украйна и Лари Финк, екипът на „Блек Рок“ работи от няколко месеца по проект, който да съветва украинското правителство как да структурира средствата за възстановяване на страната“, според украинското правителство.

Едно такова предварително споразумение, сключено между „Блек Рок“ и Украйна, е меморандум за разбирателство, подписан от украинското министерство на икономиката и BlackRock Financial Markets Advisory във Вашингтон на 10 ноември 2022 г. В меморандума се казва, че BlackRock FMA ще съветва украинското правителство, по-специално министерството на икономиката, за инвестиционна пътна карта за възстановяване на икономиката на Украйна.

Прессъобщението на „Блек Рок“ за меморандума от 10 ноември е пълно с кухо корпоративно говорене. Компанията ще работи с Украйна „за създаване на пътна карта за изпълнението на инвестиционната рамка, включително идентифициране на избор на модел за предвидената структура, мандат и управление“.

Предишната среща през септември между Зеленски и Финк, организирана от Андрю Форест от Fortescue Metals Group, положи основите за нарастващото сътрудничество на украинското правителство с „Блек Рок“. Съобщава се, че украинският президент и главният изпълнителен директор на „Блек Рок“ са обсъдили как да привлекат публични и частни инвестиции в Украйна.

В САЩ, базираната в Ню Йорк инвестиционна фирма се споменава често в новините. Статия на Wall Street Journal през лятото твърди, че „Блек Рок“ е една от няколкото големи инвестиционни фирми, причиняващи „изкривяване“ на имотния пазар.  Според вестника „Блек Рок“ и фирми като нея използват огромния си капитал, за да купуват еднофамилни къщи, повишавайки изкуствено цените.

Има два непосредствени икономически ефекта от гореспоменатото увеличение на цените. Първо, по-високите цени облагодетелстват имотите, които вече са собственост на „Блек Рок“, особено в райони, където фирмата е инвестирала много. Вторият ефект е, че изкуствено високите цени изтласкват работещите семейства, оставяйки само богатите или инвестиционните фирми с огромни количества капитал на тяхно разположение като единствените играчи, останали на пазара.

В Хюстън, например, милиардерът Финк съобщава, че е реализирал една четвърт от последните покупки на жилища. Той просто изкупува цели квартали и ги отдава под наем. „Блек Рок“ помага за създаването на постоянна класа наематели, въпреки разбирането, че собствеността на жилища е един от ключовите елементи за  поддържане на американската средна класа.

Всичко това предизвиква доста негативни реакции: „Блек Рок“ получава щедро заплащане от украинското правителство за консултиране по пътната карта за възстановяване на страната, която в момента е във война. И откъде украинското правителство в момента получава финансирането си, като се има предвид, че икономиката на Украйна е в хаос и войната е скъпо начинание? Правителството на САЩ, разбира се. До края на календарната година САЩ са предоставили 13 милиарда долара пряка бюджетна подкрепа за украинското правителство, за да избегне фалит, а президентът Джо Байдън обеща да подкрепи Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“.

Така че „Блек Рок“ получава заплащане от американските данъкоплатци чрез украинското правителство, за да разработи план, който гарантира успеха на бъдещите им инвестиции в Украйна, направени от пари, спечелени от превръщането на американските жилища в недостъпни за средния американец. Със сделки като тази защо американският финансов и политически елит да иска мир в Украйна?

Източник:The American Conservative
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.