Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Платили сме 4 млрд. евро за ненужни ваксини, които са изхвърлени

ЕС е изхвърлил най-малко 215 милиона дози ваксини срещу Ковид-19, откакто са закупени за първи път в разгара на пандемията, разкри анализ на Politico. Изхвърлените и ненужни ваксини са стрували на европейските данъкоплатци 4 милиарда евро.

След одобрението на първите ваксини срещу коронавируса, разработени от Pfizer и BioNTech, през 2021 г. ЕС набързо сключи договор с американския фармацевтичен гигант за закупуване на 1,1 милиарда дози – решение, което тогава беше взето при съмнителни обстоятелства и преговори от Урсула фон дер Лаейн. Този договор на практика принуди страните от ЕС да купуват дозите въпреки факта, че пандемията вече затихваше.

В хода на пандемията ЕС получи 1,5 милиарда дози – приблизително 3 дози на човек. Въпреки това, страните-членки, според изчисленията на Politico, в крайна сметка изхвърлят средно по 0,7 ваксини за всеки жител, като Естония и Германия са най-разточителни, изхвърляйки почти една доза на жител.

Изданието признава, че изчисленията му са само оценки, защото правителствата не са склонни действително да докладват или разкриват мащаба на отпадъците.

Разточителството на ЕС и съмнителната сделка с Pfizer също дойдоха с политически ответен удар. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е подложена на критики, откакто стана ясно, че тя е общувала лично с главния изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Алберт Бурла чрез текстови съобщения и телефонни разговори, докато сделката все още се договаряше.

Европейската сметна палата започна проверка. Еврокомисията отказа да коментира въпроса и твърди, че текстовите съобщения на Фон дер Лайен с големите фармацевтични компании за сделки на стойност милиарди долари не могат да бъдат намерени.

Междувременно Полша и Унгария, които отказаха да приемат повече ваксини, сега са съдени от Pfizer за неплащане на неустойки, докато в Румъния прокуратурата даде на съд бившия премиер на страната и двама здравни министри за причиняване на над 1 милиард евро щети на държавата чрез ненужни покупки на ваксини.

Въпреки отчетената разточителност доставките на ваксини за ЕС ще продължат по договора на Pfizer поне до 2027 г. Преди това блокът трябваше да получи допълнителни 450 милиона дози през 2023 г., но според ревизираната сделка през май този общ брой беше намален през следващите четири години. Брюксел обаче не е изяснил колко дози все още предстои да бъдат получени и колко ще трябва да купи всяка страна.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

1 COMMENT

  1. А кой ще разследва, наказва жертвите на ваксините?
    Ето един репортаж от Италия, в който се показва протестно шествие на раднини загубили близки, след прилагане на ваксина срещу ковид:
    https://gloria.tv/post/hq2upnB97VBE33zKEwgXD9mda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.