Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Победа за Тръмп: Върховният съд на САЩ постанови, че като бивш президент има право на имунитет

Върховният съд на САЩ постанови, че бившият ръководител на Белия дом Доналд Тръмп има частичен имунитет, който се простира до действията му в рамките на служебните му задължения. Това съобщи Тръмп в социалната си мрежа Truth Social.

„Върховният съд издаде историческо решение днес, което трябва да сложи край на лова на вещици, организиран срещу мен от Джо Байдън“, подчерта Тръмп. – „Това е голяма победа за нашата конституция и за нашата демокрация.

Според решението на съда, за Тръмп и други бивши американски лидери пълният имунитет от наказателно преследване се простира до действия в рамките на „конституционните правомощия“. Имунитет не е предвиден за други действия.

Така Върховният съд на САЩ всъщност отмени предишното решение на Апелативния съд, според което Тръмп няма имунитет от съдебно преследване в случай на незаконни опити за запазване на властта. Според решението на Върховния съд Окръжният съд на САЩ трябва да продължи да разглежда делото в светлината на новите критерии, установени по отношение на имунитета на бившите президенти.

Решението означава, че процесът срещу предполагаемите опити на Тръмп да запази властта след изборното поражение и безредиците на Капитолия през януари 2021 г. вероятно ще се проточи. Това позволява на Тръмп да продължи предизборната си кампания.

На 6 януари 2021 г. привърженици на президента нахлуха в сградата на Конгреса, за да предотвратят одобряването на резултатите от президентските избори през ноември 2020 г., които бяха спечелени от демократа Джо Байдън. По време на безредиците вътре в сградата загинаха няколко души. През август 2023 г. специалният прокурор Джак Смит обяви обвинения по четири члена срещу бившия президент, за което го грозят 20 години затвор. Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември.

Още по темата: Републиканците обвиниха прокурора, разследващ Тръмп, във връзки със Сорос 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.