Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Почина евродепутатката, инициирала разследването срещу Фон дер Лайен и Pfizer

Евродепутатката Мишел Ривази, която настоя размяната на SMS-и между председателя на Европейската комисия и главния изпълнителен директор на Pfizer да стане публична, е починала, докато е пътувала към Европейския парламент в Брюксел. Като причина за смъртта се посочва сърдечен удар, според Euractiv.

Ривази беше член на Европейския парламент от групата на Зелените от 2009 г. до смъртта си, като по-специално се включи в биткате срещу използването на пестициди, включително хербицида глифозат. Преди дни ЕК разреши спорния хербицид в Европа за още 10 г., въпреки че в САЩ производителят му – „Байер“/“Монсанто“ – беше осъден да плати 1,5 милиарда долара на фермери, тъй като са разболели от рак след употребата му.

Ривази беше инициатор на започналато проверка срещу Урсула фон дер Лаейн. В името на прозрачността тя посвети част от последния си мандат на разследване как председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е договорила с главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла договора за 1,8 милиарда дози ваксини срещу Ковид-19. Урсула фон дер Лайен отказа да предостави SMS-ите, които си е разменила с Алберт Бурла, с обяснението, че ги е изтрила.

„Винаги готова да защитава принципите, които са й скъпи, Мишел Ривази посвети живота си на защитата на биоразнообразието и нашето здраве, и на борбата за прозрачността на нашите институции в интерес на европейските граждани“, се казва в прессъобщение на колегите й.

Тя беше известна и с категоричната си позиция срещу  ваксините. По време на пандемията от Ковид-19 евродепутатът критикува прилагането на Ковид-сертификатите и задължителната ваксинация на здравните работници във Франция.

„Ние сме дълбоко натъжени от смъртта на нашата колежка Мишел Ривази. […] Нейната забележителна кариера, нейните страстни политически битки и нейната съпричастност са оставили своя отпечатък върху всички, които са имали шанса да я срещнат“, заявиха Тери Райнтке и Филип Ламбертс от името на групата на Зелените.

„Днес нашата група и Европейският парламент губят политическа фигура, която през цялата си кариера се стремеше преди всичко да защитава обществения интерес“, се казва в изявлението.

Преди да бъде избрана за евродепутат, Ривази беше депутат от югоизточния френски регион Дром от 1997 до 2002 г. Тя също така основа Комисията за независими изследвания и информация за радиоактивността след ядрената катастрофа в Чернобил през април 1986 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

2 COMMENTS

  1. Сърдечен удар, а? Сигурен съм, че пт Pfizer могат да имитират каквато и да е болест с фатален край, без да бъдат хванати. Защо ли още не са обвинили Путин, че я е отровил с Новичок или друга измишльотина?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.