Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Подчинена на Байдън го обвини в сексуално насилие, иска да свидетелства пред Конгреса

На 7 декември президентът на САЩ Джо Байдън подписа закона Speak Out, който според неговия акаунт в Twitter е „законопроект, който ще даде възможност на оцелелите да говорят за сексуално насилие и тормоз на работното място и да имат достъп до правосъдие“. Това стана повод за редица коментари в социалната мрежа, които припомниха историята на Тара Рийд, която отправи шокиращи обвинения в сексуално насилие срещу президента по време на първичните избори на демократите през 2020 г.

Рийд отново е в новините, след като републиканците обещаха да държат президента отговорен, след като спечелиха контрола над Камарата на представителите на последните междинни избори през ноември. Част от тази отчетност за републиканците означава и разследване на твърденията на Рийд.

Лорън Бьоберт от Конгреса на САЩ публично заяви, че подкрепя разследването на тези твърдения. Друг член на Камерата на представителите в Конгреса Мат Гетц дори се срещна с Рийд, за да похвали смелостта й, според самата Рийд. Може да се заключи, че той също ще се присъедини към усилията за разследване на Джо Байдън по тези обвинения.

Обвиненията датират от 1993 г., когато Рийд е работила за тогавашния сенатор Джо Байдън като служител. Според нейния разказ той я е нападнал сексуално в Капитолия същата година и по-късно тя е подала официална жалба срещу него. Жалбата й не е била разгледана и тя е напуснала работа.

Историята много прилича на обвиненията в сексуално насилие, които станаха публично известни, когато жертви на насилие поставиха началото на движението „Аз също“ (Ме Тоо): Влиятелни мъже, които използват позициите си, за да заглушат жертвите. Рийд твърди, че след нападението и отказа й да прави секс, Байдън й е казал: „Ти си нищо“.

Наред с тези предполагаеми усилия от екипа на Байдън да заглушат Рийд, имаше и някои неясни подробности, които се появиха, след като тя излезе с историята си. Например, Министерството на правосъдието издаде призовка до Twitter с искане за ключови лични данни за Рийд и нейния акаунт малко след като тя разказа публично историята си през 2020 г.

Във всеки случай републиканците изглеждат готови да използват връщането си на власт като мнозинство в Камарата на представителите от следващата сесия, за да осигурят надзор над администрацията на Байдън. Има редица теми, които консерваторите подредиха като приоритетни през последните дни, но със сигурност твърденията на Рийд са сред най-ключовите. Тя многократно е давала ясно да се разбере, че е готова да свидетелства пред Конгреса – т.е. под заплахата от лъжесвидетелстване – и да защити показанията си.

„Отказах се от надеждата за истинска справедливост. Надявам се поне на разследване на Конгреса срещу Джо Байдън. Това може да отвори вратата за други жени, които също са се страхували, били са заглушавани, а също и за персонала да каже истината под клетва“, коментира Рийд за възможността да свидетелства.

Рийд каза, че е запозната с историите на други две предполагаеми жертви на Байдън, които се страхуват да излязат публично, но са разговаряли лично с нея. Тя смята, че начинът, по който е била третирана, „тормозена в медиите и социалните мрежи“, е накарал другите да се притесняват да излязат публично, но че правилното разследване ще им „позволи да се чувстват по-сигурни“.

Рийд твърди, че Байдън „е въоръжил разузнавателната общност, за да злоупотреби с властта си и тя също е била мишена“. Но в същото време вярва, че високата цена на опитите да я накарат да замълчи, говори за това колко притеснен трябва да бъде Байдън.

„Надявам се, че Джо Байдън ще бъде подведен под отговорност за сексуалното посегателство срещу мен и всякакви други престъпления за злоупотреба с власт, за да ме накара да замълча. Джо Байдън трябва да подаде оставка, тъй като според мен не е годен за поста. Никой не е над закона“, заключи тя.

Новият Конгрес ще бъде свикан на 3 януари, когато републиканците ще вземат мнозинство в Камарата на представителите. Това ще им позволи да започнат разследвания на предполагаемото неправомерно поведение на Байдън, включително твърденията на Рийд.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.