Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 28 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Подиграващите се на поста за „Буре мечката“ не знаят, че споделят постижение на дете със синдром на Даун

„Буре мечката в Клисура“. Този текст към снимка на паметника на Боримечката, споделена във Фейсбук, предизвика вълна от подигравки към автора в социалната мрежа с коментари за нивото на образователната система в България. Истината обаче се оказа друга. Бащата на детете, автор на поста, се обърна към хората във Фейсбук да спрат да се подиграват за правописната грешка, без да знаят истината. Момчето е със синром на Даун и не заслужава това отношение. Ето какво написа баща му Чавдар Панов:

„За илюзията наречена социална мрежа.
Да, това е моят син. Смешно е и се разпространява като горски пожар днес във фейса. Първо брат ми го е видял, каза ми, че има хора, които го обиждат и че Божко не го заслужава. Обадих му се да си махне публикацията, само че скриншотовете вече са били тръгнали. После излезе и в моя поток. Валят коментари, има обидни, има насмешливи, има по адрес на образованието ни и т.н. Нормално сякаш.

Само че преди две седмици срещнахме в един супермаркет жена със Синдром на Даун на 47 години, която беше придружавана от родителите си и те бяха възхитени, че Божан говори. Но той не само говори, ами е в компютърен клуб в елитната гимназия, където учи. Напук на синдрома, на диабета, на сърдечната операция, на Хашимотото. Играе на доста добро ниво шах. Чете от малък, пише от малък, е, бърка често „г“ и „к“, „д“ и „т“, както видно и цели думи. И знае отлично кой е Боримечката или Буре мечката, ако щете. На паметника в Клисура сме ходили няколко пъти. При това е най-големият патриот в семейството. Онзи ден мивката се беше запушила и като дойде от банята каза, че мивката е пълноводна. На мен ми се видя красиво. И Буре мечката ми се вижда красиво.

А фейсбук профилът си направи сам преди доста време, ние с майка му бяхме против, но кой ни пита. От време на време качва природни снимки по групи за български забележителности. Правим му забележки да не прекалява. Видно, без успех. Да остане без телефон не може да става и дума – той му чете сензора за кръвна захар. И когато се наложи да пие захарна вода в час му пишем по вайбер. Сега с тази нова популярност вероятно ще се наложи да му спра фейса. Ще видим. Не за друго, а за да не го тормозят. Не че му пука. Нито на мен. Може би на майка му и на сестра му, обаче. И от съображения за сигурност.

Всъщност, това, което хората, които споделят тази смешка не разбират, е че споделят истинско постижение на вече пълнолетно дете със Синдром на Даун, което, разбира се, винаги ще си остане дете. Това, което те мислят, че е неграмотност е изключително негово постижение, постигнато с огромен труд – негов и на близките му, както и на невероятния му борчески характер. Почти като на Буре мечката. Никоя от двете му баби например не може да създаде публикация във фейса. Но е и също толкова постижение на образованието ни, което днес също отнася обиди.

Разбира се, това тук ще го прочетат незначителен брой хора в сравнение с тези, които ще видят скриншота и ще се посмеят. Нека. Няма проблем. Просто не знаят, че се смеят на една илюзия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.