Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Подкрепата за присъединяване към ЕС спада рязко в Сърбия

Последното социлогическо проучване в Сърбия показва, че подкрепата за присъединяване към Европейския съюз спада драстично, още преди Евросъюзът да обяви своето предложение за Косово. Правителството в Белград избра вместо това да подчертае одобрението на обществеността за промени, свързани с евентуално членство.

Според Министерството на европейската интеграция „подкрепата на гражданите за европейските реформи остава на високо ниво“. 65% от анкетираните смятат, че подобренията, изисквани от Брюксел, са добри сами по себе си.

На въпрос за хипотетичен референдум за присъединяване към ЕС само 43% заявяват, че ще гласуват „за“, 32% – против, 13% биха се въздържали, а 12% заявяват, че не знаят. Запитани какво означава ЕС за тях, 15% отговарят – възможност да пътуват свободно, 14% – повече възможности за заетост, а 13% – по-добро бъдеще за младите хора. 13% виждат риск от загуба на културна идентичност в ЕС.

Анкетата е проведена в средата на декември 2022 година. Bloomberg отбелязва, че същото проучване през 2021 г. показва 54% подкрепа за присъединяване към ЕС, което означава спад от 11 % оттогава.

Независимо проучване, проведено през октомври, използващо същата методология, показа, че подкрепата за членство в ЕС е едва 34,7%, като 48,8% са против, а 16,5% не са решили. Почти 80% от анкетираните са против признаването на Косово за независима държава като условие за присъединяване към ЕС.

„Откакто започнахме да правим социологически проучвания, никога не сме имали такъв спад и това съотношение“, коментира социологът Джордже Вукадинович.

Според правителственото проучване сръбските граждани „са изразили готовност да променят сегашните си навици на живот, ако това е с цел присъединяване към ЕС“, като 41% заявяват, че ще събират боклука си разделно или ще пестят енергия и вода. Запитани дали реформите, които ЕС поиска, трябва да бъдат извършени въпреки това, „в полза на гражданите и с цел създаване на по-добра и по-регулирана Сърбия“, 2/3 от анкетираните отговарят с „да“.

И двете анкети бяха проведени преди френско-германско предложение за Косово. Президентът Александър Вучич обяви във видеообръщение, че ЕС настоява Белград де факто да признае Косово или да бъде изправен пред загуба на безвизово пътуване и инвестиции, което според него е равносилно на санкции.

Още по темата: След ултиматум от САЩ и ЕС Вучич е готов да приеме плана за Косово

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.