Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Подкрепата за присъединяване към ЕС спада рязко в Сърбия

Последното социлогическо проучване в Сърбия показва, че подкрепата за присъединяване към Европейския съюз спада драстично, още преди Евросъюзът да обяви своето предложение за Косово. Правителството в Белград избра вместо това да подчертае одобрението на обществеността за промени, свързани с евентуално членство.

Според Министерството на европейската интеграция „подкрепата на гражданите за европейските реформи остава на високо ниво“. 65% от анкетираните смятат, че подобренията, изисквани от Брюксел, са добри сами по себе си.

На въпрос за хипотетичен референдум за присъединяване към ЕС само 43% заявяват, че ще гласуват „за“, 32% – против, 13% биха се въздържали, а 12% заявяват, че не знаят. Запитани какво означава ЕС за тях, 15% отговарят – възможност да пътуват свободно, 14% – повече възможности за заетост, а 13% – по-добро бъдеще за младите хора. 13% виждат риск от загуба на културна идентичност в ЕС.

Анкетата е проведена в средата на декември 2022 година. Bloomberg отбелязва, че същото проучване през 2021 г. показва 54% подкрепа за присъединяване към ЕС, което означава спад от 11 % оттогава.

Независимо проучване, проведено през октомври, използващо същата методология, показа, че подкрепата за членство в ЕС е едва 34,7%, като 48,8% са против, а 16,5% не са решили. Почти 80% от анкетираните са против признаването на Косово за независима държава като условие за присъединяване към ЕС.

„Откакто започнахме да правим социологически проучвания, никога не сме имали такъв спад и това съотношение“, коментира социологът Джордже Вукадинович.

Според правителственото проучване сръбските граждани „са изразили готовност да променят сегашните си навици на живот, ако това е с цел присъединяване към ЕС“, като 41% заявяват, че ще събират боклука си разделно или ще пестят енергия и вода. Запитани дали реформите, които ЕС поиска, трябва да бъдат извършени въпреки това, „в полза на гражданите и с цел създаване на по-добра и по-регулирана Сърбия“, 2/3 от анкетираните отговарят с „да“.

И двете анкети бяха проведени преди френско-германско предложение за Косово. Президентът Александър Вучич обяви във видеообръщение, че ЕС настоява Белград де факто да признае Косово или да бъде изправен пред загуба на безвизово пътуване и инвестиции, което според него е равносилно на санкции.

Още по темата: След ултиматум от САЩ и ЕС Вучич е готов да приеме плана за Косово

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.