Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Politico: България ще влезе в еврозоната най-рано през 2026 г.

България най-вероятно ще влезе в Еврозоната през 2026 г., съобщи белгийският вестник Politico. Експерти и политици, цитирани от изданието, са убедени, че целевата дата 1 януари 2025 г. няма да бъде изпълнена – не само заради политическите сътресения в България, но и заради постоянната инфлация и липсата на обществена подкрепа.

„Намираме се в разгара на политическа криза“, заяви българският евродепутат социалист Петър Витанов. Това би направило „невъзможно“ страната да се присъедини към еврозоната до началото на годината. „Наистина не знаем какво ще бъде следващото правителство и дали това ще бъде един от приоритетите им“, каза той, цитиран от Politico.

Още преди правителството на сглобката да падне, страната сигнализираше, че може да пропусне планираната дата за влизане. Първоначално България възнамеряваше да се присъедини към общата европейска валута в началото на 2024 г., но трябваше да отложи тази цел с една година  миналата година, тъй като все още не отговаряше на критериите за присъединяване, пише Politico.

Януари 2026 г. „най-рано“ би бил по-реалистичен, като се имат предвид техническите предизвикателства, свързани с преминаването от националната валута към еврото, според Чинция Алчиди, старши научен сътрудник в базирания в Брюксел мозъчен тръст CEPS.

Присъединяването към еврозоната е процес на ЕС, при който страните се оценяват от Европейската централна банка преди финансовите министри, евродепутатите и правителствените ръководители на ЕС да обсъдят въпроса.

„Критериите за конвергенция“, които дадена страна трябва да изпълни, за да се класира, включват стабилен валутен курс, постигане на цели за съотношението на държавния дефицит и дълг и привеждане на националното законодателство в съответствие с правото на ЕС.

Следващият доклад на ЕЦБ за България – който ще определи дали тя е готова да се присъедини – се очаква преди лятото.

Инфлацията остава проблем. За да се присъедини, България се нуждае средно от не повече от 1,5 процентни пункта над темпа на трите „най-добре представящи се“ страни от ЕС – размита категория, която създава сива зона за точната необходима цифра на инфлацията. Последната държава, присъединила се към еврозоната, Хърватия през 2023 г., се възползва от селективни данни, за да се присъедини, въпреки по-високия процент.

„Единственото препятствие за България са критериите за инфлация“, казва Жолт Дарвас, старши сътрудник в брюкселския икономически мозъчен тръст Bruegel. Той смята, че страната е „в добра бюджетна позиция – нисък публичен дълг, бюджетен дефицит под контрол.“

Сегашната прогноза за 2,9% инфлация през 2025 г. би „предполагала, че България може да се присъедини през 2026 г.“, каза Дарвас. Той добави, че има „известно пространство за маневриране“ дали същата сива зона, която позволи на Хърватия да се присъедини през 2023 г., може да бъде използвана за съкращаване на срока за присъединяване на България, но добави, че тя „трябва да бъде оправдана“.

Сред политическата класа в България членството в еврозоната е идея, която се възприема лесно. Но обществеността се оказва по-трудна за убеждаване, пише Politico.

Проучване на Евробарометър в България от миналата година констатира по-ниска от средната подкрепа за присъединяване и по-висока от средната загриженост по въпроси като неправомерното определяне на цените по време на прехода.

Politico се опитва да обясни на читателите си слабата подкрепа в България за еврото, като цитира анонимни „високопоставени представители на ЕС, които са заявили, че спонсорираната от Русия дезинформация играе роля в тази непопулярност“. Според изданието българите не искали еврото заради „руската дезинформация“.

Още по темата: Кирил Петков в записите: Урсула ми каза да измислим как да заобиколим правилата за еврозоната 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.