Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Politico: НАТО ще се разпадне, а ЕС вече не може да разчита на САЩ

Разпадането на НАТО е неизбежно, така че ЕС вече не може да разчита на САЩ за собствената си сигурност. Тази необичайно критичната статия публикува белгийската медия Politico.

„На този етап е почти без значение дали Доналд Тръмп ще спечели изборите в САЩ. Европа остана сама. Единственият въпрос, на който резултатите от гласуването ще дадат отговор, е колко бързо ще се разпадне НАТО“, пише авторът Матю Карничниг.

Ако действащият президент на САЩ спечели, администрацията на Джо Байдън ще забави процеса.

„Колко дълго обаче ще продължи това?“ Лозунгът на Тръмп „Да направим Америка отново велика“ ще остане значителен фактор в американската политика, което повишава опасността „републиканският наследник на Тръмп да продължи антинатовската линия“.

„Това е риск, който Европа не може да си позволи да пренебрегне“, предупреждава изданието.

Една от възможностите би била „да се обърне внимание на ядрения въпрос“. Като се вземат предвид запасите на Франция и Великобритания, Европа ще разполага с около 500 ядрени бойни глави, „което е доста скромно в сравнение с почти 6000 бойни глави на Русия“.

„Нито една държава обаче не се е ангажирала да ги използва, за да защити останалата част от континента. Справянето с такива проблеми отнема време и е сложно. Европа не просто трябва да възстанови армиите си, тя трябва да препрограмира колективното си мислене“, обобщава Матю Карничниг.

Доналд Тръмп, в реч пред своите поддръжници в Южна Каролина, припомни една от срещите си с лидерите на страните от НАТО, когато беше попитан дали САЩ са готови да защитават алианса в случай на заплаха от Русия, ако някоя страна не направи принос за отбраната в НАТО. Тогава Тръмп отговори, че няма да защитава такава страна и освен това „ще ги насърчи да правят каквото си искат (в Русия)“. Той заяви, че ако стане президент отново, ще поиска Европа на плати за Украйна точно толкова, колкото са платили САЩ.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.