Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Politico: Осама бин Ладен се завърна

Двадесет и две години след терористичните атаки на 11 септември и 12 години след като беше убит от американските специални сили в Пакистан, лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен отново е в заглавията, пише белгийският вестник Politico.

Причината е написано от Бин Ладен „Писмо до Америка“. Въпреки че е писано преди десетилетия, писмото започна да се разпространява масово сега в социалните мрежи, особено сред по-младите потребители в TikTok.

В писмото, адресирано до САЩ и американците, Бин Ладен остро критикува правителството на САЩ, включително подкрепата му за създаването на Израел, което той нарича „едно от най-големите престъпления“.

Части от писмото, критикуващо подкрепата на САЩ за Израел, резонираха сред някои потребители в TikTok в момент, когато хората в западните страни стават все по-критични към израелското правителство, пише Politico.

CNN заяви, че видеоклиповете, обсъждащи писмото, са събрали 14 милиона гледания до четвъртък.

TikTok обяви, че работи по „проактивно и агресивно премахване на това съдържание и разследва как е попаднало в платформата“.

Как писмото стана популярно в социалните мрежи

В четвъртък „Гардиън“ премахна писмото на Бин Ладен, което британският вестник публикува за първи път онлайн през 2002 г., заменяйки го с кратко изявление, в което твърди, че е било „широко споделяно в социалните мрежи без пълния контекст“.

„Затова решихме да го свалим и вместо това да насочим читателите към новинарската статия, която първоначално го контекстуализира“, се казва в изявлението.

Ефектът на Стрейзънд

Премахвайки писмото от уебсайта си – погрешен опит да се ограничи разпространението му – „Гардиън“ предизвика интереса на хората и допринесе за превръщането му в още по-споделяна новина. Това е перфектен пример за така наречения ефект на Стрейзънд, при който опитът да се цензурира или скрие нещо от интернет има обратен ефект и масово увеличава интереса към него, коментира Politico.

Ефектът е наречен на името на певицата Барбара Стрейзънд, която през 2003 г. се опита по съдебен път да наложи забрана на разпространението на въздушна снимка на имението й в Малибу. Опитите за цензура дадоха обратния резултат: снимката доби широка обществена популярност.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.