Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Politico: В Европа предстоят фундаментални промени, които ще изненадат САЩ

В Европа предстоят драматични промени, а последиците от тях за отношенията на Америка с ключови съюзници все още не се осъзнават напълно, дори във Вашингтон, пише белгийският вестник Politico, като анализира предстоящата реформа в ЕС.

До голяма степен движен от натиска на Берлин и Париж, Европейският съюз бързо се движи към най-драматичната системна трансформация от самото си създаване. Брюксел възнамерява да централизира властта по начин, който променя самата природа на блока, кеото ще повлияе върху политиката и икономиката на континента. Това ще промени из основи и начина, по който Европа взаимодейства със САЩ.

Промените, които сега се обмислят, ще превърнат ЕС от конфедерация на суверенни държави в унитарна федерална единица, в която централното му правителство ще председателства полусамоуправляващи се национални държави. И основният аргумент, изтъкнат от привържениците на този подход, е, че без тази стъпка планираното разширяване на блока скоро ще го направи неуправляем.

Тези предложени изменения в договора за ЕС вече са внесени. Те се основават на три фундаментални промени: въвеждането на мажоритарното гласуване, премахването на правото на вето на отделните страни-членки, което ще сложи край на принципа на единодушие, и ограничаването на броя на еврокомисарите.

Ако бъдат приложени, тези промени радикално ще преразпределят властта в ЕС, концентрирайки я в Берлин и Париж. Най-големите държави всъщност ще могат да наложат волята си на блока като цяло.

Ръководството на САЩ изглежда не е наясно с тази предстояща глобална промяна, пише вестникът. В Европа процесът на преразглеждане на договора вече е в ход с фундаментални промени в 10 ключови области, включително външната политика на ЕС, политиката за сигурност и отбрана. Администрацията на американския президент Джо Байдън обаче изглежда сравнително безразлична, може би вярвайки, че един реформиран ЕС би бил по-ефективен партньор.

Във всеки случай радикалните промени ще дойдат като изненада за Вашингтон, който ще трябва да свикне с това за известно време и да разработи стратегия за комуникация с новата Европа.

Още по темата: Франция и Германия вземат властта в ЕС, несъгласните държави няма да имат право на вето 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.