Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Половината от българския мед остава непродаден заради безмитен внос от Украйна

30% от пчеларите у нас могат да фалират. Браншът е в колапс, като посочва за основна причина нереализираната продукция от миналата година. Българските производители не са успели да продадат 50% от произведения мед заради конкурентен внос от Украйна.

Поради това нашите пчелари са загубили важни пазари в чужбина. Опасностите от кризата в бранша могат да се отразят още по-сериозно на страната ни, съобщи Нова ТВ.

Според председателя на пчеларско дружество „Липа“ Ростислав Рашев България е добър производител на мед – около 10-12 000 тона, от които 2-3000 на вътрешния пазар.

„Традиционно изнасяме за Германия, тази година загубихме позиции, защото се разреши безмитен внос на мед от Украйна. Половината от количествата ни остават нереализирани, добивите в Украйна са много по-големи, те са най-големия производител на мед – 40-60 000 тона, а и цените им са по-ниски“, обясни той. И допълни, че пчеларите са подпомагани за последиците от войната, но става дума за 10 лева на транш за пчелно семейство.

Много пчелари имат затруднения и са започнали първите продажби на пчелни семейства. „Естествените опрашители почти не се срещат при нас, заради пестицидите. Най-големият дял на опрашването идва от пчелите ни. Ако загубим стопанствата, ще загубим възможността за опрашване на културите, което ще доведе до проблеми със зеленчуци, плодове, слънчоглед, рапица. Има голям брой загинали пчелни семейства, сред причините са паразитно заболяване, климата, промени в генофонда им“, заяви Рашев.

Къде отива украинският мед

„Ние сме много малък консуматор, ние сме отправна точка за Европа. Когато влезе медът у нас, вече се счита за пакетиран в страна от ЕС и излиза по-лесно към Европа. Освен това като себестойност излиза по-евтино“, коментира Галин Георгиев. Веднъж влязъл у нас, украинският мед се препакетира като европейски.

Още по темата: Зърнопроизводителите блокират границата, за да спрат вноса на зърно от Украйна 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.