Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша набира деца за военна програма

Хиляди цивилни доброволци в Полша, включително деца, ще бъдат включени в програма за военно обучение през зимата, съобщи министерството на отбраната.

Полша иска „да обучи колкото се може повече хора“, за да бъдат подготвени за „криза“, заяви министърът на отбраната Мариуш Блашчак.

Около 4000 души вече преминаха през първата фаза на програмата „Тренирай с армията“ през октомври и ноември. Министерството на отбраната сега иска да удвои броя на доброволците и да преподава военни умения на до 8000 полски граждани.

„Нашата цел е да преподаваме основни умения на възможно най-много хора“, каза Блашчак в телевизионно обръщение към нацията. – „Тези умения ще ви помогнат, ако се окажете в криза, екстремна ситуация“.

Уменията, изброени от министерството, включват използване на огнестрелни оръжия, ръкопашен бой, оцеляване в дивата природа, правилно използване на противогаз и оказване на първа помощ.

Във всяка полска провинция поне една военна част ще преподава курса, съобщи правителството. В национален мащаб 31 подразделения ще участват в програмата в продължение на седем седмици, започвайки от средата на януари. Занятията ще се провеждат в събота, като всяко едно от тях ще продължи осем часа.

Министерството на отбраната иска хората на възраст от 15 до 65 години да се запишат, въпреки че непълнолетните трябва да бъдат придружени от родител или законен настойник. Министърът на отбраната отбеляза, че правителството разглежда курсовете за обучение като начин да насърчи хората да изберат кариера в армията.

През юли Блашчак заяви, че Полша иска да има най-способните сухопътни сили в Европа. Варшава има за цел да изразходва 3% от своя БВП за отбрана – едно от най-високите нива сред членовете на НАТО – и иска да увеличи силата на въоръжените си сили до 300 000, от сегашните 143 500.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.