Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша обвини ЕК, че води „хранителна война“, за да ни наложи да ядем насекоми

Европейската комисия води „хранителна война“ срещу традиционните западни хранителни навици, заяви заместник-министърът на земеделието на Полша Кшищоф Чечора. Повод за коментара му беше решението на ЕК през януари да одобри използването на насекоми (домашни щурци, червеи и бръмбари) в храните.

В интервю за полското радио „Лодз“ Чечиора заяви, че представители на ЕС „се опитват да променят тенденциите“ и твърди, че неотдавнашното им решение представлява „битка“ и „хранителна война“.

„Преобръщането на хранителните стойности на Запад се превръща в сериозен елемент от дискусията“, настоя Чечиора, който също прогнозира агресивна кампания за насърчаване на нововъведените насекоми за ядене в целия Евросъюз.

Според зам.-министъра Варшава не е съгласна „с тези алтернативи“ или да й бъде казано от ЕС „какво и колко трябва да ядем“.

Въпреки че полското правителство не планира да забрани храните, произведени от насекоми, то е решено да „защити традиционните хранителни ценности и свободата на избор“, обясни Чечиора.

През януари изпълнителният орган на ЕС официално разреши на хранителните компании да използват частично обезмаслени и прахообразни домашни щурци, както и ларвите на брашнения червей Alphitobius diaperinus за консумация от човека.

Комисията цитира научното становище на Европейския орган за безопасност на храните, който през август 2021 г. заключи, че „замразените и изсушени формулировки от цели домашни щурци“ са „безопасни при предложените употреби и нива на употреба“.

Органът на ЕС също така установи процедура за приготвяне на насекоми, като възрастните щурци първо трябва да преминат 24-часов период на гладуване, така че да „изхвърлят съдържанието на червата си“. След това те се замразяват, измиват, термично се обработват, извличат се мазнините им и се смилат на прах.

След завършване на тези етапи полученият прах може да се използва в зърнени храни, хляб, бисквити, пица, макаронени изделия и суроватка на прах, при условие че те са подходящо етикетирани.

Миналия месец собственикът на верига ресторанти в италианския град Торино заяви пред пресата, че планира да продава хляб, обогатен с шурци на прах. Друга италианска компания вече произвежда крекери, направени със същата съставка.

Докато насекомите са част от традиционната кухня в някои азиатски страни, използването им като храна не се приема за нормално в Европа.

Привържениците изтъкват насекомите като достъпен източник на животински протеини, чието производство води до „много по-ниско ниво на емисии на парникови газове в сравнение с традиционното животновъдство“.

Разследване на Обективно.БГ разкри, че асоциация на производителите на насекоми е платила 1 милион евро за лобизъм в ЕК и е провела срещи с членове на Еврокомисията, за да бъдат одобрени въпросните регламенти за използването на насекоми в храните.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.