Европейската комисия води „хранителна война“ срещу традиционните западни хранителни навици, заяви заместник-министърът на земеделието на Полша Кшищоф Чечора. Повод за коментара му беше решението на ЕК през януари да одобри използването на насекоми (домашни щурци, червеи и бръмбари) в храните.
В интервю за полското радио „Лодз“ Чечиора заяви, че представители на ЕС „се опитват да променят тенденциите“ и твърди, че неотдавнашното им решение представлява „битка“ и „хранителна война“.
„Преобръщането на хранителните стойности на Запад се превръща в сериозен елемент от дискусията“, настоя Чечиора, който също прогнозира агресивна кампания за насърчаване на нововъведените насекоми за ядене в целия Евросъюз.
Според зам.-министъра Варшава не е съгласна „с тези алтернативи“ или да й бъде казано от ЕС „какво и колко трябва да ядем“.
Въпреки че полското правителство не планира да забрани храните, произведени от насекоми, то е решено да „защити традиционните хранителни ценности и свободата на избор“, обясни Чечиора.
През януари изпълнителният орган на ЕС официално разреши на хранителните компании да използват частично обезмаслени и прахообразни домашни щурци, както и ларвите на брашнения червей Alphitobius diaperinus за консумация от човека.
Комисията цитира научното становище на Европейския орган за безопасност на храните, който през август 2021 г. заключи, че „замразените и изсушени формулировки от цели домашни щурци“ са „безопасни при предложените употреби и нива на употреба“.
Органът на ЕС също така установи процедура за приготвяне на насекоми, като възрастните щурци първо трябва да преминат 24-часов период на гладуване, така че да „изхвърлят съдържанието на червата си“. След това те се замразяват, измиват, термично се обработват, извличат се мазнините им и се смилат на прах.
След завършване на тези етапи полученият прах може да се използва в зърнени храни, хляб, бисквити, пица, макаронени изделия и суроватка на прах, при условие че те са подходящо етикетирани.
Миналия месец собственикът на верига ресторанти в италианския град Торино заяви пред пресата, че планира да продава хляб, обогатен с шурци на прах. Друга италианска компания вече произвежда крекери, направени със същата съставка.
Докато насекомите са част от традиционната кухня в някои азиатски страни, използването им като храна не се приема за нормално в Европа.
Привържениците изтъкват насекомите като достъпен източник на животински протеини, чието производство води до „много по-ниско ниво на емисии на парникови газове в сравнение с традиционното животновъдство“.
Разследване на Обективно.БГ разкри, че асоциация на производителите на насекоми е платила 1 милион евро за лобизъм в ЕК и е провела срещи с членове на Еврокомисията, за да бъдат одобрени въпросните регламенти за използването на насекоми в храните.