Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша обясни защо не е свалила руската ракета, навлязла във въздушното й пространство

Властите в Полша обясниха защо не са свалили руска ракета на границата с Украйна. Говорителят на Оперативното командване на полските въоръжени сили Яцек Горишевски заяви, че руската ракета не е била свалена, тъй като се е разбрало, че тя ще напусне полското въздушно пространство и опитът за свалянето й би представлявал по-голям риск за местните жители.

„Противовъздушната отбрана на Украйна знае, че повечето руски ракети идват от изток или север и че е по-малко вероятно да очакват атака от Запада. Затова Русия умишлено маневрира с ракетите си, така че да кръжат и да удрят цели в Западна Украйна“, каза Горишевски, цитиран от полското радио RMF24.

„Решението беше взето въз основа на информация от нашите радарни системи. Оценката на траекторията, скоростта и височината на ракетата показа, че тя ще напусне въздушното ни пространство“, обясни Горишевски.

„Ракетата тежи повече от два тона, от които 400 кг е полезният товар. След като бъде свалена, парчета от нея ще паднат на наша територия“, каза говорителят на оперативното командване на полската армия.

Русия нанесе масирани удари в Украйна в неделя вечерта. Според полската армия една от ракетите е навлязла в полското въздушно пространство покрай село Осердов в Люблинска област. Тя обаче е останала над полска територия само 39 секунди и се е върнала в Украйна. Горишевски заяви, че ако ракетата се е била насочила дълбоко в територията на Полша, тогава е можело да бъде взето решение за свалянето й от двойките дежурни самолети F-16.

Полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш каза, че Полша ще свали руска ракета, ако има признаци, че тя се насочва към някаква цел на полска територия.

Още по темата: Полша: Руска ракета навлeзе във въздушното ни пространство и след 3 мин. се върна в Украйна 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.