Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша разкритикува Украйна за „прославянето“ на националиста Степан Бандера

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки каза на пресконференция, че неговото правителство е много критично към всякакви опити за прославяне на украинския националистически лидер от Втората световна война Степан Бандера, съобщи БТА.

Украинската въстаническа армия на Бандера е отговорна за Волинското клане през 1943-1945 г., при което украински националисти избиват около 100 000 поляци в регионите Волиния и Източна Галиция, които преди войната са част от Полша.

„Ние сме изключително критични към всякакви действия за прославяне на Степан Бандера, тук не може да има нюанси“, каза Матеуш Моравецки. Той добави, че планира да постави въпроса „много, много решително“ по време на следващите си разговори с украинския премиер Денис Шмигал.

Изявлението на Моравецки е във връзка с отдаването на почит от украинския парламент вчера на Степан Бандера – украински националистически лидер по време на Втората световна война, отговорен за убийството на хиляди поляци и евреи.

Украинската църва също почете паметта на Бандера на специална церемония. 1 януари е рождената дата на Бандера и се отбелязва с факелно шествие от украински националисти. Тази година към тържествата се включи и Върховната Рада в Киев. На снимката, която впоследствие беше изтрита от официалния акаунт в Twitter на Парламента на Украйна, началникът на украинската армия позира пред портрета на Степан Бандера.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.