Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша разследва епидемия близо до границата с Украйна: 113 са заразени, 7 са починали

Aгенциятa за вътрешна сигурност на Полша (ABW) разследва дали избухването на епидемия от легионерска болест в югоизточния град Жешов, в непосредствена близост до границата на страната с Украйна, може да е акт на „саботаж“.

„Виждаме също, че Русия се опитва да всее някаква паника по този повод и наблюдава какво се случва. Това също е фактор, който ни кара да изключваме определени сценарии“, заяви пред полските медии Станислав Зарин, говорител на Агенцията за вътрешна сигурност във Варшава, цитиран от Ройтерс.

В района има 113 регистрирани случая – от самия град Жешов до град Пшемисъл на границата с Украйна. Седем от пациентите са починали. Властите твърдят, че те са били на възраст между 64 и 95 години и са имали съпътстващи заболявания като рак.

Ева Лениарт, ръководител на регионалното правителство, заяви пред RMF, че заразата най-вероятно е възникнала във системата за водоснабдяване на областта. Пробите са изпратени в лабораториите и първите резултати от тестовете се очакват в понеделник, каза тя и добави, че ситуацията е под контрол.

Разположен в югоизточна Полша на около 100 километра от украинската граница, Жешов е логичстичен център на САЩ и НАТО за оръжейните доставки за Украйна. Тук се намира летище Rzeszow, където кацат самолетите с оръжия и с официални лица и военни, пътуващи за Украйна.

Легионелозата или легионерската болест се причинява от Legionella pneumophila, бактерия от околната среда, която вирее в системи за гореща вода.

Според СЗО бактерията L. pneumophila е идентифицирана за първи път през 1977 г. като причина за огнище на тежка пневмония в конгресен център в САЩ през 1976 г.

Най-честата форма на предаване на Legionella е вдишване на замърсени аерозоли, произведени във връзка с водни пръски, струи или мъгла от замърсени водни източници. Инфекцията може да възникне и чрез аспирация на замърсена вода или лед, особено при податливи болнични пациенти.

Легионерската болест има инкубационен период от 2 до 10 дни (но при някои огнища – до 16 дни).

Съществуват лечения, но в момента няма налична ваксина за легионерската болест.

Смъртта настъпва при прогресираща пневмония с дихателна недостатъчност и/или шок и полиорганна недостатъчност.

Нелекуваната легионерска болест обикновено се влошава през първата седмица.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.