Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша се обърна към САЩ в спор за 1,3 трилиона долара с Германия

Полша призова САЩ да окажат натиск върху Германия да изплати 1,39 трилиона долара репарации за щетите, понесени по време на Втората световна война. Заместник-министърът на външните работи Аркадиуш Муларчик заяви, че призивът към Конгреса на САЩ е следващата стъпка в „интернационализацията“ на полските искове за военни щети от Берлин.

„Ние вярваме, че САЩ са страна, която определя глобалния ред днес, ключова страна, когато става въпрос за зачитане на международния ред, правата на човека, върховенството на закона и международното правосъдие“, каза Муларчик.

Той добави, че се надява комисията на Конгреса на САЩ, както и няколко отделни сенатори и конгресмени, да помогнат на Варшава за решаване на „въпроса за искането на Полша за компенсации за последиците от Втората световна война“.

„Искам да подчертая, че до ден днешен Германия не е компенсирала Полша за военните загуби. Също така, полските граждани не са получили подходящо обезщетение от германската държава“, каза той, след като преди това обвини Берлин в двойни стандарти и неуважение към полската държава.

Варшава официално се обърна към Берлин за репарациите в началото на октомври миналата година. Германия отхвърли искането, твърдейки, че въпросът за щетите от войната е бил уреден отдавна съгласно договори, подписани през 1953 и 1990 г. и че Берлин смята въпроса за „приключен“.

Полша обаче настоява, че въпросът за неуредените компенсации остава отворен „морално, политически и юридически“ и започна обширна международна кампания, адресирайки въпроса до големи световни организации като ООН, Съвета на Европа и ЮНЕСКО, както и 50 държави-членки на НАТО, ЕС и Европейския съвет.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.