Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша ще изпрати германски танкове „Леопард“ на Киев

Варшава възнамерява да предаде произведени в Германия танкове „Леопард“ на Киев като част от „изграждането на коалиция“, заяви президентът на Полша Анджей Дуда в по време на посещение в западния украински град Лвов.

Той се срещна с литовския си колега Гитанас Науседа и украинския президент Владимир Зеленски, за да подпише съвместната декларация на Люблинския триъгълник, пакт между трите държави, създаден през 2020 г.

Коментарите на Дуда идват само дни, след като полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Варшава обмисля предаването на няколко танка „Леопард 2“ на съседката си. Моравецки също така заяви, че това ще трябва да бъде част от усилията на „по-широка коалиция от държави“ и че преговорите с Германия „продължават“, съобщи Rzeczpospolita.

Чехия беше първият член на НАТО, който изпрати танкове в Украйна – предавайки няколко Т-72 през април 2022 г. Дуда заяви, че 240 полски Т-72 са били доставени като част от „грандиозна помощ“ за Украйна. Украйна обаче многократно е искала танкове западно производство.

В момента Полша оперира с почти 250 танкове „Леопард“ от различни модели. Съгласно съществуващите споразумения Берлин трябва да одобри прехвърлянето на всякакви оръжия, произведени от Германия, на трети страни. Германия не е получила искане за трансфер за модели Leopard 2, заяви говорителят на правителството Щефен Хебестрайт пред репортери в Берлин.

Досега Берлин се съгласи да даде на Киев 40 бойни машини на пехотата „Мардер“ и произведена в САЩ батарея за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

Украйна поиска доставка на „Леопард“, за да отвори вратите за евентуална доставка на американски танкове, заяви министърът на отбраната Алексей Резников пред американската медия Politico през октомври. Миналата седмица Резников заяви пред украинската телевизия, че страната му „изпълнява мисия на НАТО“, като пролива кръв, така че е отговорност на Запада е да осигури оръжията.

САЩ и НАТО са предоставили на Украйна оръжия, оборудване и боеприпаси на стойност почти 100 милиарда долара през 2022 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.