Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша ще участва в производството на F-16 за България

Полша ще се заеме с производството на задните части на фюзелажите на българските изтребители F-16, съобщи BulgarianMilitary.com.

Министерството на отбраната на САЩ на 14 септември е възложило производството на осем български изтребителя F-16 Block 70/72 на Lockheed Martin, като части от тези военни самолети ще бъдат построени в Полша.

Изпълнението на тази поръчка ще се осъществява по програмата на САЩ за чуждестранните военни продажби. Строежът ще се извърши в две съоръжения на Lockheed Martin в САЩ: Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина, поставяйки предложената цел за завършване на 30 септември 2027 г.

Сегмент от производството на F-16 Block 70 – по-специално задния фюзелаж – ще бъде извършено в Миелец в Полша. Тази критична операция е възложена на Polskie Zakłady Lotnicze Sp., компания под егидата на Lockheed Martin.

Полша е натоварена с производството на компоненти за изтребители F-16, съобщи директорът на завода PZL в Миелец, Януш Закрецки, пред полската агенция PAP.

Той обяви амбициозната цел на компанията да произведе значителните 70 до 80% от физическата структура или фюзелажа на F-16 Block 70/72 до края на следващата година.

През юли 2019 г. България направи първоначална поръчка за осем F-16 Block 70 за близо 1,3 милиарда долара. Този договор носеше и опция за втора партида от още 8 самолета.

През 2022 г. беше постигнато споразумение със САЩ за закупуването на допълнително още 8 изтребителя от българското правителство. Според доклад на Държавния департамент на САЩ за дейността на бившия вече американски посланик в София Херо Мустафа това е станало в следствие на въздействие от посолството.

Още по темата: Херо Мустафа е налагала решения на българското правителство: доклад на Държавния департамент на САЩ

Източник:bulgarianmilitary.com
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.