Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша спира целия внос на украинско зърно след протести на фермери

Полша временно ще спре целия внос на зърно от Украйна, съобщи „Политико“. Мярката идва след среща между новия министър на земеделието на Полша Роберт Телус, който встъпи в длъжност на 6 април, с украинския му колега Микола Солски на граничен пункт между двете страни.

„Украинската страна предложи силно да ограничи и за момента дори напълно да спре вноса на зърно за Полша“, заяви Телус по време на съвместна пресконференция след срещата. Той добави, че ограниченията няма да обхващат транзита на зърно, предназначено за други страни.

След началото на войната Украйна пренасочи около половината от износа си от блокираните черноморски пристанища към Полша, Унгария, Румъния и други гранични страни. Този ход, подпомогнат от Европейската комисия и страните от ЕС, имаше за цел да хвърли спасителен пояс към Украйна, един от най-големите селскостопански производители в света, и да гарантира, че нейният износ може да достигне световните пазари. Украинското зърно беше освободено от мито, което направи цената му много ниска.

Така вместо да напусне източните страни членки на ЕС, голяма част от продукцията наводни местните пазари. Българските земеделски производители многократно протестираха заради безконтролния внос от Украйна.

По-рано тази седмица предшественикът на Телус, Хенрик Ковалчик, подаде оставка на фона на масовите протести на фермерите по въпроса. Румъния и България преживяха подобни вълни от безредици, като фермери организираха демонстрации в столиците и блокираха гранични пунктове.

„Ситуацията е трудна както за украинските, така и за полските фермери. Всички разбираме кой е виновен, но трябва да решим този проблем. Украинската страна ще се въздържи от износ на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед за Полша до новия сезон“, каза Микола каза, имайки предвид реколтата от това лято.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.