Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша спира помощите за украинските бежанци

Полша даде сигнал, че ще спре помощта за украинските бежанци, ход, който може допълнително да подкопае връзките с нейния съсед, които са обтегнати в сблъсъка за вноса на зърно, съобщи Bloomberg.

Варшава няма да продължи подкрепата за около 1 милион украински бежанци, които в момента издържа, в същата степен през следващата година, каза говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер пред Polsat News.

Полша е приела най-много украински бежанци от всички страни. Към 12 септември т.г. ООН регистрира над 6 милиона бежанци от Украйна, пребиваващи в чужбина, като 5,8 от тях са в Европа.

Варшава отмени изискванията за пребиваване и осигури безплатен достъп до образование, здравеопазване и семейни помощи за украинските бежанци в началото на войната.

Сега полското правителство сигнализира, че тази помощ може да не бъде удължена през 2024 г., най-малкото не в същия мащаб.

„Тези разпоредби просто ще изтекат през следващата година“, каза Мюлер. „Мисля, че разпоредбите няма да бъдат разширени до голяма степен“, отбеляза той и добави, че международната общност трябва да се включи повече в подкрепата.

Според данни на Statista Полша е отделила около 16,5 милиарда долара за подкрепа на бежанците от Украйна в периода от март 2022 г. до юни 2023 г., изпреварвайки всички други европейски страни, приемащи украинци.

Полша е един от най-ревностните поддръжници на Украйна. Отношенията им се обтегнаха през последната седмица заради вноса на украинско зърно. Полша удължи забраната за вътрешни продажби на украински селскостопански продукти въпреки решението на ЕС да не удължава мярката след 15 септември.

Забраната беше наложена от Европейската комисия през май по искане на Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния, които заявиха, че украинският внос застрашава местното производство.

Впоследствие единствено България видгна забраната, докато останалите четири държава я оставиха в сила, защитавайки местните фермери.

На свой ред Киев заяви, че ще съди съседите си пред Световната търговска организация заради спрения внос.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.