Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша, Унгария и Словакия излизат от инициативата на ЕС за украинското зърно, Киев ги плаши със съд

Унгария, Полша и Словакия се оттеглят от платформата на ЕС, координираща вноса на украинско зърно, след като Киев обяви, че ще съди трите държави за забрана на вноса на украинска продукция, съобщи полскaта агенция PAP. Румъния днес също обяви, че няма да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна. България единствена от страните в региона вдигна забраната.

Украинското правителство обяви в понеделник, че ще заведе дело срещу трите страни в Световната търговска организация (СТО), след като те обявиха едностранни забрани върху вноса на украински семена и зърнени култури. По-рано това лято ЕС позволи на пет източноевропейски държави да блокират вноса на тези продукти за вътрешна продажба, но отказа да поднови забраната в петък. В резултат на това Унгария, Полша, Словакия и Румъния наложиха свои забрани.

Позовавайки се на анонимен източник в Брюксел, полската информационна агенция PAP каза, че тези страни ще се оттеглят от платформата на ЕС, която координира украинското зърно.

Решението е взето „от предпазливост и факта, че Украйна може да използва информацията, предоставена в рамките на координационната платформа срещу тези три страни по време на процедурите в СТО“, каза източникът.

Длъжностни лица в Будапеща, Варшава и Братислава твърдят, че украинският селскостопански внос подбива цените на вътрешния пазар и застрашава поминъка на местните фермери.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.