Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша за фон дер Лайен: Бюрократи от ЕС искат да диктуват какво да е правителството

"Това ли е Европа, която искаме? Бюрократите в Брюксел да диктуват какво трябва да бъде правителството?", попита полският премиер Моравецки

Полският премиер Матеуш Моравиецки определи като „скандален“ коментара на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че ЕС има „инструментите“ да се справи с държава-членка, ако нещата „вървят в трудна посока“.

На конференция в Принстънския университет в четвъртък фон дер Лайен беше попитана за кандидатите на парламентарните избори в неделя в Италия, но тя включи Полша и Унгария в отговора си.

„Ако нещата вървят в трудна посока, и аз говорих за Унгария и Полша, имаме инструментите“, каза фон дер Лайен в ясна препратка към способността на Комисията да намали средствата, отпуснати на правителствата на ЕС, когато се счита, че те нарушават върховенството на закона.

„Изявлението на фон дер Лайен беше скандално“, каза Моравецки в полския град Швидник в събота, съобщи държавната информационна агенция ПАП. „Тя каза, че Брюксел разполага с инструментите да дисциплинира Италия, ако избере правителство, което няма да бъде в полза на Брюксел“, каза той.

„Това ли е Европа, която искаме? Еврократите в Брюксел да диктуват какво трябва да бъде правителството?“, попита Моравецки. „Това не е върховенството на закона; Това е диктат и липса на върховенство на закона“, каза министър-председателят.

Комисията наложи набор от мерки на Полша, включително реформиране на спорен съдебен режим, за да може Варшава да получи достъп до пари от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията.

По отношение на Унгария на 18 септември Комисията предложи да се намалят 7,5 милиарда евро от средствата на ЕС, отпуснати на Будапеща, заради опасения относно „принципите на правовата държава“.

Източник:Politico
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Ей това не е за вярване.Дали на жени управлението на държавите,когато лидерството не е за жените.Колко дини под една мишца? Семейства и деца ли да отглеждат или проблемите на държавите да решават? Промениха изцяло Божието мъдро постановление и закон, за да се изплюят изцяло на Словото му.Време е за Антихриста.Вавилон великата Блудница ще се съсипе.Ню Йорк ще е това.Където не се спряха да безчинстват.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.