Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша забрани християнските символи в кметството на столицата

Столицата на Полша инструктира държавните служители да не показват разпятия, кръстове и други религиозни символи в кметството във Варшава, което предизвика реакция от консервативни групи. Обяснението на кмета за забраната е, че кметството е светска институция.

Според вестник Gazeta Wyborcza на длъжностните лица няма да бъде разрешено да окачват кръстове или разпятия по стените или да ги държат на бюрата си. Държавните служители обаче ще могат да носят кръстове, докато са на работа.

Новите правила са част от нови регламенти, насочени към борба с различните форми на дискриминация. Длъжностните лица са инструктирани да използват полово неутрален език, да се обръщат към хората с предпочитаните от тях местоимения и да не дискриминират еднополовите двойки. „Варшава е първият град в Полша, който приема такива правила“, заяви говорителката на кметството Моника Бойт.

Някои политици и религиозни групи твърдят, че подобни разпоредби са неподходящи в преобладаващо католическа страна.

„Мисля, че това решение е излишно“, заяви председателят на полския парламент Шимон Холловния. – „Намерих голям брой кръстове по стените на парламента. Макар че аз лично няма да окача кръстове, докато съм на държавна длъжност, не мисля, че днес в Полша се нуждаем от война за това дали кръстовете трябва да бъдат свалени от стените“.

Консервативният депутат Себастиан Калета обеща да поиска от прокуратурата да провери дали политиките на столицата нарушават някакви закони, докато католическата активистка група Ордо Юрис призова хората да изпращат жалби до кметството.

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски защити новите правила и разкритикува „шумотевицата в медиите“. Той обясни, че насоките са въведени, за да се осигури приобщаваща среда и да се поддържа секуларизмът в Полша.

„Всеки има право на своята вяра или на липсата на такава. Това включва държавните служители и чиновници. Но всеки, който идва в офиса, за да си върши работата, има право да чувства, че той или тя е в неутрален офис. Толкова е просто“, написа кметът в социалната мрежа X/Twitter. „Никой не възнамерява да води битка срещу която и да е религия във Варшава.“

Тшасковски заяви, че разпоредбите няма да се прилагат за болници, училища и центрове за социално подпомагане. Освен това той поясни, че въпреки че насоките забраняват провеждането на религиозни церемонии в правителствени сгради, те няма да се прилагат за „традиционни исторически тържества“, като например отбелязването на въстанието на варшавските граждани от 1944 г. срещу нацистката окупация по време на Втората световна война.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.