Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полша започна да екстрадира по искане на Киев украински мъже, избягали от Украйна

Властите в Полша започнаха да екстрадират по искане на украинските власти мъже на военна възраст, напуснали незаконно Украйна след 24 февруари 2022 г., съобщи полската медия Rzeczpospolita.

Според изданието Полша, въз основа на споразумение с Украйна, вече е екстрадирала граждани на тази страна, които се занимават с прехвърляне на нелегални мигранти в Европа.

Според полската гранична охрана след 24 февруари 2022 г. в Полша са влезли около 2,87 милиона украински граждани на възраст от 18 до 60 години. През последните 1,5 години около 2,8 милиона украинци са напуснали Полша.

Според Rzeczpospolita в страната остават около 80 хиляди украинци. „Това е значителен брой за Украйна, защото тези хора могат да бъдат мобилизирани и да укрепят редиците на нашите въоръжени сили, като по този начин укрепят нашата отбрана и сигурност“, коментира представителя на президента на Украйна в Радата, член на парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване Федор Вениславски.

Според него украинската прокуратура може с помощта на международни заповеди за арест да започне преследване на украински граждани в чужбина, тъй като много укриващи се от мобилизация са напуснали страната или с помощта на подкупи на гранична охрана, или през така наречената зелена граница, където действат посредници.

„Ако задържим такъв чужденец, например, при обикновена проверка на пътя нашата информационна система на Националната полиция ще покаже, че украинската прокуратура го издирва, защото там се появяват данни на Интерпол. Ние задържаме такова лице, информираме прокуратурата и въпросът за екстрадицията се решава от съда“, каза Мариуш Чарка, говорител на полската полиция.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.