Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полски евродепутат благодари на САЩ за атаката по газопроводите „Северен поток“

Полският евродепутат Радек Сикорски направи шокиращо обръщение в Туитър. Под снимка на газовия разлив в Балтийско море след предполагаемата диверсия, довела да три теча от газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, той написа: „Благодаря, САЩ“.

По рано днес редица европейски лидери и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявиха, че аварията по двата газопровода е вероятно резултат от саботаж.

ВМС на САЩ са извършвали множество маневри през последните седмици в района на предполагаемата диверсия, довела до три теча на газ от „Северен поток“ 1 и 2.

На 2 септември американски хеликоптер с позивна FFAB123 е извършил множество полети в района.

Според сайта ads-b.nl този ден тази позивна е използвана за 6 полета на хеликоптер Sikorsky MH-60S. Техният маршрут съвпада с трасето на „Северен поток“, където са констатирани повреди в три участъка от тръбите.

Експедиционен отряд от кораби на ВМС на САЩ, воден от десантния кораб USS Kearsarge, преди дни също е бил в Балтийско море и е забелязан да се изтегля  в Северно море. Според данни от сайтовете за следене на морския трафик се е намирал на 30 километра от мястото на предполагаемия саботаж на газопровода „Северен поток-1“ и на 50 километра от  газопровода „Северен поток-2“.

През февруари американският президент Джо Байдън се закани, че ако Русия нападне Украйна, САЩ ще спрат „Северен поток 2“ – вторият газопровод, свързващ Русия с Германия, който трябваше да доставя газ за Европа. Попитан от журналисти как САЩ ще го направят предвид факта, че газопроводът е под контрола на Германия, Байдън отговори: „Обещавам ви, ще го направим“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.