Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полски евродепутат благодари на САЩ за атаката по газопроводите „Северен поток“

Полският евродепутат Радек Сикорски направи шокиращо обръщение в Туитър. Под снимка на газовия разлив в Балтийско море след предполагаемата диверсия, довела да три теча от газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, той написа: „Благодаря, САЩ“.

По рано днес редица европейски лидери и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявиха, че аварията по двата газопровода е вероятно резултат от саботаж.

ВМС на САЩ са извършвали множество маневри през последните седмици в района на предполагаемата диверсия, довела до три теча на газ от „Северен поток“ 1 и 2.

На 2 септември американски хеликоптер с позивна FFAB123 е извършил множество полети в района.

Според сайта ads-b.nl този ден тази позивна е използвана за 6 полета на хеликоптер Sikorsky MH-60S. Техният маршрут съвпада с трасето на „Северен поток“, където са констатирани повреди в три участъка от тръбите.

Експедиционен отряд от кораби на ВМС на САЩ, воден от десантния кораб USS Kearsarge, преди дни също е бил в Балтийско море и е забелязан да се изтегля  в Северно море. Според данни от сайтовете за следене на морския трафик се е намирал на 30 километра от мястото на предполагаемия саботаж на газопровода „Северен поток-1“ и на 50 километра от  газопровода „Северен поток-2“.

През февруари американският президент Джо Байдън се закани, че ако Русия нападне Украйна, САЩ ще спрат „Северен поток 2“ – вторият газопровод, свързващ Русия с Германия, който трябваше да доставя газ за Европа. Попитан от журналисти как САЩ ще го направят предвид факта, че газопроводът е под контрола на Германия, Байдън отговори: „Обещавам ви, ще го направим“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.