Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полски евродепутат обвини Европейския парламент в масова корупция

Европейският парламент не успя да предприеме смислени мерки за справяне с корупцията в редиците си, заяви полският евродепутат Витолд Вашчиковски след скандала с подкупите от Катар през декември. Той направи коментарите след заседанието на парламента за корупцията.

Вашчиковски, който е бивш полски външен министър, твърди, че основната причина за корупцията е в амбицията на парламента да служи като идеологически арбитър на света.

„Дебатът беше рутинен и минималистичен“, каза той, имайки предвид заседанието на парламента за „Катаргейт“. Обявените мерки са само „козметични“ и поставят някои незначителни ограничения върху евродепутатите, добави той.

„Всички неща, които наистина генерират масова корупция – множество пътувания и опити за идеологически надзор над света – ще останат неадресирани“, каза полският политик. Европейският парламент може да повлияе на мненията на инвеститори, рейтингови агенции и международни органи по света чрез своите резолюции, включително по въпроси извън ЕС, каза Вашчиковски и обясни, че това създава плодородна почва за лобиране и корупция.

„Необузданата дейност на Европейския парламент трябва да бъде спряна. Тя трябва да се съсредоточи върху Европа и да изостави амбицията да надзирава целия свят“, продължи той, предупреждавайки, че скандалът с Катар миналата година е само върхът на айсберга.

През декември 2022 г. Европейският парламент беше разтърсен от корупционен скандал, при който бившият му вицепрезидент Ева Кайли и няколко други заподозрени бяха арестувани. Кайли, съпругът й Франческо Джорджи и бившият италиански евродепутат Антонио Панцери бяха обвинени в участие в престъпна организация, пране на пари и корупция.

Твърди се, че евродепутатите са участвали в незаконно лобиране от името на катарското правителство в замяна на милиони евро в брой и подаръци. Твърди се, че Доха се е стремяла да подобри състоянието на човешките права чрез лобиране, докато е била домакин на Световното първенство по футбол на фона на обвиненията за малтретиране на работниците. Според италианските медии в схемата може да са участвали 60 настоящи и бивши евродепутати.

След скандала парламентът спря всички лобистки дейности, свързани с Катар. Доха отрече да е извършила нещо нередно и определи решението като „дискриминационно“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.