Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полските зърнопроизводители блокираха границата с Украйна, не искат внос на зърно от Киев

Нова вълна на протести започват полските зърнопроизводители заради „неконтролируемия поток на зърно от Украйна”, което буквално наводни полския пазар, вследствие на което положението на зърнопроизводителите в Полша е станало трагично, съобщи полският портал „Аgropolska”.

Според организатора на мащабните протести – сдружение „Измамени села“, блокирането на  подстъпите към границата с Украйна започна днес, четвъртък, в 10 сутринта. Блокирани са пунктовете на границата с Украйна в Дорохуск и Хребене (Любелско воеводство) и в Медика и Корчова (Подкарпатско воеводство). Фермерите също протестират пред терминала „Златно зърно“ близо до Пинчув (Швентокшиско воеводство).

Според Аgropolska местннте фермери се чувстват жестоко излъгани от правителството. Организаторите на протеста изтъкват, че Полша помага на Украйна, като доставя гориво, боеприпаси и друго оборудване, необходимо за водене на военни действия. Полското правителство пое ангажимента да помогне на Украйна с износа на зърно за международния пазар. Идеята беше благородна, като „тези доставки не трябваше да нарушават баланса на вътрешния пазар  и украинското зърно трябваше да замине за африкански, близкоизточни и други държави, изпитващи остър недостиг на основни храни”.

Такива бяха обещанията и прогнозите, но  реалността според фермерските организации се оказа съвсем различна.  Според организаторите на протеста фермерите се чувстват излъгани от правителството, което показва с действията си, че продукцията им е ненужна. Въпреки драстичния спад на цените, полските зърнопроизводители все  още имат сериозни проблеми с продажбите на своята реколта, тъй като пазарът е наводнен с ”неконтролирания приток на зърнени храни от Украйна”. По данни на  Полската селска партия в складовете на страната  има над 2,5 милиона тона зърно местно производство, което не може да бъде реализирано.

Европейският комисар по земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски наскоро констатира, че вносът на украинска пшеница в ЕС през 2022 г. , в сравнение с 2021 г. е нараснал почти 10 пъти от 287 хил. тона до 2,85 млн.т

От Аgropolska  акцентират, че „не само количеството зърно, което влиза в Полша, е неконтролирано, но което може би е още по-важно не се контролира и качеството на украинския износ за страната”. Организаторите на протеста подчертават, че проявата  им няма политически характер, а цели  единствено да реши проблема с изкупуването на зърното. „Ние обработваме нивата, а не политиката“, казват протестиращите зърнопроизводители.

Войчеховски сподели наскоро, че поради агресивния украински износ проблеми с реализацията на своята продукция освен полските зърнопроизводители имат и техните колеги в България, Румъния и Словакия.

Еврокомисарят коментира, че за да реши този проблем, ЕК не възнамерява да спре вноса на зърно от Украйна, но иска да предложи помощ на пострадалите  фермери, като използва средства от кризисния фонд на ЕС. Той обаче призна, че такова решение все още не е подкрепено от повечето страни в ЕС.

В началото на юли Максимо Тореро, главен икономист на ООН Организацията по прехрана и земеделие заяви на брифинг, че  ако износа на зърнени храни от Украйна ще се засили изведнъж, то  цените могат да паднат твърде много“.

„И тогава фермерите, които днес използват торове (скъпи поради цените на енергията), ще бъдат изправени пред значително предизвикателство. Така че един от начините е да преценим как най-добре да се справим с това зърно, което може да бъде изнесено (от Украйна), така че да можем да го използвате в бъдеще, а не веднага да го пуснете на пазара през тази година. В момента това не се изисква“. Като един от вариантите той предложи да се използва украинското зърно за създаване на резерв, който може да се използва при спешни случаи. „Така че трябва да сме много внимателни, когато оценяваме потока от допълнителна пшеница“, алармира още преди седем месеца Тореро.

Източник:sinor.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.