Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полският президент: Украйна е като удавник, който иска да повлече и нас

Киев се държи като „удавник“, заплашвайки да свали един от основните си поддръжници в конфликта с Русия, заяви полският президент Анджей Дуда, цитиран от полския канал TVN 24. Той също така обяви, че планираната му среща с украинския президент Володимир Зеленски в Ню Йорк е отменена. Причината за коментара му е делото, което Украйна обяви, че ще заведе  срещу Полша и останалите държави в Световната търговска организация, наложили забрана на вноса на украинско зърно.

Дуда направи това изказване пред репортери в кулоарите на Общото събрание на ООН във вторник. Той се оплака, че Украйна, която в момента е въвлечена в боеве с Москва, „отчаяно се придържа към всичко, което е на разположение“.

Той сравни Украйна с удавник: „Давещият се човек е опасен и може да удави спасителя си“. „Казват, че удавник се хваща за сламки. Това е малко като ситуацията между Полша и Украйна сега“, каза той и добави, че Варшава трябва да предприеме мерки за защита на интересите си и да не бъде повлечена надолу с Киев.

На фона на продължаващия спор за зърното полският президент също заяви, че срещата му със Зеленски „е отпаднала от дневния ред“, въпреки че обясни, че отмяната се дължи на противоречиви графици. „Трябваше да се срещнем в 11:30 ч., но тогава трябваше да държа реч“, каза той и добави, че двамата лидери могат да се видят на по-късна дата.

Още по темата: Полша спира помощите за украинските бежанци 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.