Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Полският вицепремиер обвини „половин Европа“, че иска край на войната и добри отношения с Русия

Полският вицепремиер Пьотр Глински изрази недоволство, че все още съществува „заплаха“, че отношенията между Русия и страните от ЕС могат да се върнат във вида, в който бяха преди сегашния конфликт. Той разкритикува опозиционните партии в Полша, както и „половин Европа“, че таят надежди за подобряване на връзките с Москва.

В интервю за „Kurier Lubelski“ Глински беше попитан дали смята, че Варшава е „в опасност“ да се върне към „наивната“ политика, когато например руският външен министър Сергей Лавров беше поканен във Варшава през 2010 г. в опит да се подобрят двустранните отношения.

„За съжаление, заплахата от връщане към тези отношения все още съществува“, отговори той.

Глински твърди, че „политическите съперници“ на правителството, както и техните избиратели, са „заложници на групи по интереси, които мислят само за прекратяване на войната в Украйна възможно най-скоро и продължават да бъдат клиент на Русия и да правят бизнес с нея“, добавяйки, че „половин Европа е така, чакайки това“.

Коментарите на вицепремиера идват, след като полският държавен секретар Марчин Пшидач също заяви пред Financial Times, че Варшава планира да поиска репарации за Втората световна война от Русия, както вече поиска от Германия 1,3 трилиона евро.

„Ние се отнасяме към Берлин и Москва по различен цивилизационен начин“, заяви Пшидач. Той изрази увереност, че след като Варшава постигне „успех“ и получи пари от Германия, следващата стъпка ще бъде да се „започне такава дискусия с другия потисник“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.